HomeNieuwsColumnBuurman Jaap over de pensioenen -maar niet heus-

Buurman Jaap over de pensioenen -maar niet heus-

JAAP
“Hallo Meander hoe gaat het met je?” Ik kijk op en zie buurman Jaap. Hij is 92 jaar en woont in mijn buurtje sinds de woningen zijn opgeleverd. Hij is gek op Duitse schnaps of likeur. Het gekke is dat je die alleen in Duitsland zelf kan kopen. Vroeger haalde hij die nog wel eens zelf. Nu neem ik ze nog wel een mee als ik een buitenlands (dienst) reisje heb. Maar dit terzijde.
Hij is altijd zeer geïnteresseerd in wat er politiek speelt, zelfs als dat de lokale politiek is. Een beetje breed van stof is hij wel, -maar vooruit ik sprak hem al een tijdje niet.
Ik groet hem terug. Naar zijn gezondheid hoef ik niet te vragen. Hij heeft enige makkes die met de jaren kwamen maar die hinderen hem niet.

“Zeg Meander wat lees ik nu op die website van jullie gaan mijn lokale lasten omhoog?

En dat alleen maar vanwege die woning speculaties. Weet je ik kocht mijn woning in 1960 voor 30.000 gulden -ca. 14.000 euro-. Nu is deze woning, als ik naar de vraagprijzen om ons heen kijk gemakkelijk 250.000 euro -550.000 gulden- waard. Zoals je merkt reken ik alles nog even terug in euro’s en guldens.
Mijn huis is dus een schijnbaar vermogen van mij waar ik natuurlijk in de praktijk nu niets aan heb, ik moet nu eenmaal wonen. Toch word ik door deze ‘senioren’ vriendelijke regering -maar niet heus- via een boete voor onze gemeente extra aangeslagen.
Tel daarbij op het bericht van mijn pensioenfonds ABP dat ze inschatten mijn pensioen te moeten verlagen. Een pensioen dat toch al de afgelopen 20 jaar niet is verhoogd. Gepensioneerden zijn boekhoudkundig afgeschreven lijkt wel.

Ja achtereenvolgende regeringen van allerlei kleur hebben het ‘goed’ geregeld voor ons gepensioneerden –maar niet heus-. Met Hollands rekenwerk ‘plunderen’ ze al jaren achtereen onze pensioenen.
Het begon met het kabinet Lubbers. Zijn kabinet verlaagde de bijdrage aan de ambtenarenpensioenen van destijds van de benodigde 21 procent tot onder de 10 procent. Daardoor is er nu een achterstand van ongeveer 80 miljard euro. Zou dat geld nog in kas zijn dan was er zelfs met de huidige dubieuze rekenmethode een voldoende dekkingsgraad.

De spaargelden in alle pensioenkassen zijn inmiddels opgelopen naar een onvoorstelbaar vermogen van 1600 miljard euro. Het ABP zelf heeft daarvan bijna 460 miljard euro in kas. De Hollandse rekenmethode die het kabinet gebruikt gaat uit van de spaarrente. Die rente is nihil. Het werkelijk rendement van de pensioenfondsen waarbij ook de beleggingen worden meegerekend is evenwel veel hoger, 7 procent is haalbaar gebleken. Alleen al dit jaar is er 50 miljard euro verdiend door het ABP. Maar dit werkelijke rendement telt niet voor de rijksrekenmeesters en nu zitten wij gepensioneerden met de gebakken peren.
Mijn historische geheugen en ervaringen verteld me dat er altijd iemand profiteert van deze tegen de plinten opklotsende rendementen. Het zijn zeker niet de gepensioneerden die van het opgespaarde kapitaal profiteren. Het zijn zeker ook niet de jongeren van nu zoals wordt beweerd en waarmee de spaarzame brave burgers in slaap worden gesust. Ook de aanspraken van de jongeren worden stilzwijgend afgewaardeerd. Zo blijft er altijd en vermogen in de pensioenkas dat nog groeit ook.
De aap komt vast later nog wel eens uit de mouw, wie daarvan de vruchten plukt. Ik vraag me wel steeds meer af of het boekhoudkundig opgespaarde geld nog wel echt bestaat? Zit het bijvoorbeeld niet vast -muurvast- in allerlei nauwelijks in geld vrij te maken voor staatsobligaties, onroerende en roerende zaken?
Om ons korte gesprek niet onnodig nog langer te maken Meander, merk ik tot slot nog op dat ondertussen zelfs het net aan de gepensioneerden beloofde fiscale extraatjes al verdampt is voordat we het kregen. Dank u wel mijnheer Rutte -maar niet heus-.
Wanneer ga jij eigenlijk met pensioen Meander?”
Ik geef een ontwijkende reactie, als was het maar alleen omdat zijn woorden me behoorlijk aan het denken hebben gezet.

Schilderij Van Wankeren

Column artikelen