HomeNieuwsColumnOntmanteling publieke omroep volgend doel regering

Ontmanteling publieke omroep volgend doel regering

testbeeld
Als het aan de regering ligt dan is er bij de publieke omroepen vanaf 2016 geen plaats meer voor amusementsprogramma’s. Staatssecretaris Sander Dekker liet weten dat op de drie publieke netten nog slechts plaats is voor de kerntaken: informatie, educatie en cultuur.
De beleidsvisie van Dekker borduurt voor op het advies dat de Raad voor Cultuur in maart presenteerde. Daarin werd voorgesteld om de NPO ook open te stellen voor externe partijen. Dit betekent dat omroepen het monopolie verliezen op het maken van programma’s; iedereen met een goed idee moet dit kunnen aanbieden. Dekker is het daarmee eens. De helft van het programmabudget van de NPO moet ter beschikking komen te staan van jonge creatieve televisiemakers.
Waar dat toe leidt: Joost mag het weten. Een bonte verzameling amateur filmpjes misschien, maar dan via de NPO?

Even terzijde. Welke creatieveling er verantwoordelijk is voor uitzendingen van de gemeenteraadsvergaderingen weet ik niet. Het grote raden is namelijk weer begonnen. Heel spontaan en creatief zien we: geen geluid wel beeld. Deze lijn voortzettend zal er straks geen beeld zijn en wel geluid en daarna even helemaal niets. Om dan plotseling weer los te barsten met camera’s die de hele avond op één raadslid gefixeerd blijven staan. Maar dit dus terzijde.
 
De invloed van de acht losse omroepen wordt sowieso kleiner. Dekker wil ‘een slagkrachtige publieke omroep’ en hevelt daarom veel bestuurlijke bevoegdheden en verantwoordelijkheden  over van de omroepbazen naar de NPO.

Winstpunt kan zijn dat ook het vele voetbal onder amusement valt. Dit mede door de media overgekookte spelletje is wat mij betreft zijn hoogtepunt voorbij en kan wel definitief onderworpen worden aan een reclameregime bij de commerciële omroep. De miljoenen die daarmee voor de belastingbetaler worden uitgespaard kunnen inderdaad beter worden gebruikt voor betere TV programma’s bij NPO en publieke omroepen.

Te verwachten valt dat dit regeringsvoornemen gesteund wordt door coalitiepartijen VVD en PvdA, bovendien zullen de geheime kamerheren van zwalkende oppositiepartijen er ook binnenskamers hun goedkeuring wel aan hebben gegeven. Voor de bühne zullen deze partijen nog wel wat kritiekpunten noemen maar achter de schermen is alles al beklonken. Zo gaat dat tegenwoordig in Nederland. Zogenaamde oppositiepartijen heulen met ‘de vijand’ en het klootjesvolk maakt zich druk om Zwarte Piet en een nieuw iPod.

Zo worden de collectieve pensioenen in Nederland in een vorm van een salamitactiek afgebroken. Er valt in particuliere handen nu eenmaal veel meer met pensioeninleg te verdienen, verdiensten die nu te bate komen aan de pensioenfondsen zelf. Tja, dat maakt de handelsgeest bij de Nederlandse koopman/politicus los.

De grote decentralisaties van jeugdzorg, werk en inkomen en zorg aan langdurig zieken en ouderen, gekoppeld aan een immense bezuiniging is nog zo’n binnenskamers bekokstoofd feestje. De gemeenten krijgen de taken overgeheveld met te weinig geld en dus ook de vanzelfsprekende daaruit voortkomende sores van de mensen die eronder gaan lijden op hun bordje.
Studenten hun volle studie laten lenen is ook zo’n gemeen staaltje van binnenskamerse politiek die niet in het belang is van de studenten en het onderwijs in Nederland. Dat er nog onderwijs is in Nederland is bovendien zeker geen verdienste van de politiek. Decennialang wordt er al van alles aan gedaan om het niveau er van te vervlakken en te verlagen. Daar kan ik persoonlijk van getuigen.

Nu kunnen we woord en wederwoord over politiek kwesties nog bij NPO en ingekleurd bij de publieke omroepen zien. In ieder geval zit er nog iets van onderscheid in zodat je weet: ergens in het midden ligt de waarheid. Als het aan de regering ligt dan hebben we straks geen publieke omroepen meer en een NPO met een hoog you tube gehalte.

Column artikelen