Panta rhei is een bekende uitspraak die een gedachte van de Griekse filosoof Heraclitus (ca 540-480 v Chr.) weergeeft. Het betekent alles stroomt of alles is in beweging.
Hiermee wordt verwezen naar de gedachte van Heraclitus dat alles in deze wereld steeds in verandering is: “Men kan niet tweemaal in dezelfde rivier stappen, want het is steeds weer vers water dat u tegemoet stroomt.
Heraclitus had deze gedachte nog niet uitgesproken of er was al strijd over, het zou oorspronkelijk een idee van Plato zijn. Maar Plato is van een jongere datum als Heraclitus dus laten we het voor het gemak op Heraclitus houden.
Kijken we goed om ons heen dan zien we de veranderingen als het weer over ons heenkomen. Winkels verdwijnen omdat iedereen via internet koopt. De winkelstraten worden weer woonstraten. En de polen smelten, geen poolijs straks meer en geen ijsberen op ijsschotsen en pinguïns aan de andere kant van de aardbol die hetzelfde kunstje kunnen vergeten. Verder verdwijnen de boeken: alles wat blijvend is lezen we op onze
e-reader of tablet, en die tot dan gekoesterde rijen boeken in de huiskamer worden per kilo verkocht.
Verder verdwijnen de door fossiele brandstoffen aangedreven auto’s, zelf de auto besturen wordt overbodig. Noem het adres en de auto zet je er voor de deur af en zoekt uit zichzelf een parkeerplaats. Met de Smartphone geef je het signaal als je opgehaald wilt worden.
Op de fietspaden zie je geen brommers meer maar elektrische fietsen, Nederlanders zullen verleren tegen de wind in te fietsen.
Wat gaat er nog meer verdwijnen?
De postbode is al bijna weg en wordt vervangen door de pakjesman. Drones die de boodschappen thuisbrengen zijn nog even science fiction. De geschreven brief is binnenkort helemaal overgenomen door mail.
De CD is ook al bezig weg te gaan: alles wordt straks gestreamed of gedownload. De TV zal een volledig interactief medium worden. Vanuit de huiskamer zullen de kijkers deelnemer kunnen worden bij de louter overgebleven spelletjesprogramma’s, alsof ze er direct bij zijn. Tegenhanger is dat veiligheidsdiensten via de TV zomaar bij u binnen zullen kunnen kijken.
De wervingen per advertentie gaan verdwijnen, dat zie ik nu al steeds meer om me heen. In de nabije toekomst gaat elk bedrijf via social media aan de slag om mensen te vinden. Alleen de gespecialiseerde headhunters hebben nog een kans, voor de hogere en/of speciale functies.
De melkquota zullen zijn verdwenen, dus melkveehouders mogen weer zoveel koeien houden als mogelijk. De groei wordt op een natuurlijke manier getemperd door de natuurlijke tegenhanger in de vorm van het mestquotum.
Het resterende handjevol Ambtenaren zullen niet meer aangesteld zijn maar werken op arbeidsovereenkomsten. Dat verschilt dan nog van het bedrijfsleven waar arbeidsovereenkomsten een uitstervende uitzondering zullen zijn. De oude gewoonte van de proeftijd waarin je heel erg je best doet, zodat je daarna voor altijd op de loonlijst van die favoriete werkgever komt te staan gaat het museum in.
Het zit gewoon in de lucht, bedrijven zeggen dan al lang niet meer: die en die moeten eruit want we hebben ze niet meer nodig zodat je met een leuke gouden handdruk verder kon kijken. Nee, er worden geen ingewikkelde trucs meer bedacht. Met BV’s die failliet gingen of met afdelingen die geoutsourced werden, of gewoon een reorganisatie met een bedrijfseconomische achtergrond.
Het wordt allemaal nog eenvoudiger: de arbeidsmarkt wordt flexibel. Iedereen een tijdelijk contract of is ZZP-er en niemand krijgt meer een levenslange loopbaan. Voor de werknemer(of hoe dat dan ook nog mag heten) is het dan wel uitkijken, wie geeft je nog een lening of een hypotheek? Maar ook daar wordt ongetwijfeld een oplossing voor gevonden door de banken en hun financiële instellingen die tevens de mensen voor de landsregering zullen leveren. Verkiezingen worden namelijk steeds overbodiger door te weinig animo, energie en interesse van de kiezers. Men laat nu eenmaal alles liever regelen zonder teveel poespas. Als brood en spelen maar veilig zijn gesteld. En dat vergeet ik nog, het gebruik van contant geld zal worden verboden.
En die vooral traditioneel ingestelde mensen dan die een partner zoeken met een vaste baan? Die zoeken maar door vinden misschien nog een ex ambtenaar en zullen verder hoop dienen te koesteren uit de volgende golf van veranderingen.Maar misschien gaat het net als met de LangspeelPlaat, ten dode opgeschreven en toch nu helemaal nieuw en hip. En wie kan er zonder juffrouw Helen die elke dag de koffiemachine bijvult, en zonder Jan die 35 jaar zonder morren papieren versnippert en kopietjes maakt (jawel papier blijft er wel). Het zijn vaste waarden denk ik. Wat denkt u, kunnen we verder zonder vaste baan?
Gaat dit kabinet onder aanvoering van minister Asscher of straks zijn opvolger van de PVV deze panta rhei tegenhouden?