HomeNieuwsColumnVarkensgriep

Varkensgriep

vaccinatie.jpg
Met honderdduizenden, wat schrijf ik, met miljoenen hebben mensen de afgelopen weken de grenzen van hun land opgezocht. Dit in weerwil van de zomerse waarschuwing van ons veelgeprezen bankiers-kabinet dat het gevaarlijk is. De varkensgriep waart namelijk rond. De kans dat je die oploopt achter je eigen buitendeur, of nog erger, over de landsgrens, is groter dan het winnen van de Staatsloterij, hoor ik in menig zomers praatje.

Hoewel, de ene keer laat minister Klink weten dat we massale mensensterfte moeten verwachten, te vergelijken met die van de Spaanse griep van de vorige eeuw, de andere keer sust hij de door hemzelf veroorzaakte massahysterie erover. ‘Het valt allemaal wel mee, het is eigenlijk een gewone griep waardoor elk jaar wel mensen die een kwetsbare gezondheid hebben het loodje leggen’, zo laat hij dan weten.

Ondertussen zijn er natuurlijk ook nu weer mensen die er brood aan verdienen. De farmaceutische industrie die allerlei antivirussen aan het ontwikkelen zijn. Niet één maar verschillende varianten komen binnenkort beschikbaar. Ook de virusremmer Tamiflu gaat over de toonbank, vooral via internet alsof het aspirientjes zijn. De werking van het middel is discutabel en de bijwerkingen kunnen nog erger zijn dan de griep zelf. Ziekenhuizen richten grieppoli op onder het motto: U vraagt en wij draaien commercieel mee. Drogisterijketens hebben tafels met ‘preventieve’ middelen ingericht, de desinfecterende zeep gaat massaal over de toonbank. Individuele gezondheidsprofeten en bedrijfsgezondheidsorganisaties bieden passieve en actieve preventiezorg aan. Vooral de waarschuwing je bedrijf goed voor te bereiden op de griep doet het goed. Werkgevers houden hier natuurlijk al elk jaar rekening mee, maar de hedendaagse griepjagers doen net alsof geen enkel bedrijf zich er ooit tegen heeft gewapend. Zij bieden, op de door henzelf verspreide angstgolf onder werknemers, de preventiemiddelen ervoor aan. Niet voor niets natuurlijk, voor allen geld: Kassa! Werkgevers zien deze informatieve en communicatieve angsthazerij met lede ogen aan. Zij weten al lang dat het praten over de griep meer ziektedagen veroorzaakt dan de griep zelf.

Voor deze moderne griep waren in den beginne twee namen gangbaar: Varkensgriep en Mexicaanse griep. Mexicaanse griep omdat de griep daar het eerst op grote schaal toesloeg. Ook over die naam begonnen allerlei amateurdominees in Nederland menige preek. Mexicaanse griep, dat is toch een vorm van discriminatie!?

Varkensgriep is dus in de volksmond de juiste benaming. Wat lees ik erover op Wikipedia: ‘Varkensgriep is een infectieziekte die niet ongewoon is bij varkens en wordt veroorzaakt door  influenza type A virussen. Hoewel het meestal H1N1 type virussen betreft kunnen ook andere subtypes aanleiding geven tot varkensgriep (H1N2, H3N1 H3N2). Als varkens besmet raken met meer dan één type influenzavirus kunnen varianten ontstaan die ook overdraagbaar zijn van varken op mens.’

En precies zo ontwikkelde het zich bij die varkens in Mexico. In eerste instantie werd het traag van varken op mens overgedragen. Nu het verder van mens tot mens gaat is er natuurlijk geen houden meer aan. De griep wordt op de gebruikelijke manier verspreid, via de luchtwegen (via mond, neus of ogen, door niezen en hoesten) of door een besmet persoon door contactbesmetting (via handen geven en besmette voorwerpen als deurknoppen, geld, winkelwagentjes, telefoonhorens, toetsenborden, noem maar op) In die zin geen kruit tegen gewassen dus. Op dit moment is er nog geen vaccin tegen de griep beschikbaar. Maar geen nood in september of oktober kunt u kiezen uit verschillende mogelijkheden. In Duitsland wordt thans een direct toepasbaar vaccin ontwikkeld dat, niet getest op bijverschijnselen, op de markt komt. In Nederland zal het testen wel net zo lang duren totdat de griep is overgewaaid.

Hoe merk je nu dat je de griep hebt? De griep gaat gepaard met koorts, hoesten, keelpijn en soms diarree en braken. Het verloop van de griep is vrij mild en het percentage mensen dat er ernstig ziek van wordt, complicaties ontwikkelt of overlijdt is ongeveer hetzelfde als bij de ‘gebruikelijke’ griepvarianten. Omdat vanwege het niet tijdig beschikbaar zijn van een vaccin meer mensen ziek worden, bestaat wel de kans dat het aantal ernstige zieke patiënten en patiënten met complicaties groter zal zijn dan voorgaande jaren.

Je mag gevoegelijk aannemen dat de miljoenen reislustige en vitale mensen die met vakantie over de grenzen gingen zich dus terecht geen zorgen maakten. En baalt u straks weer op uw werk en wilt u daarom een paar dagen extra vrij? Wijs dan op alle preventiebrieven en folders die momenteel massaal worden verspreid. Bespeurt u, al was het maar geestelijk, de griepsymptomen bij uzelf, volg dan de uitdrukkelijk gegeven instructies: blijf zeven dagen thuis en meld u telefonisch ziek bij uw leidinggevende.

 

foto: GG&GD Gemeente Utrecht

Column artikelen