HomeNieuwsColumnSchenkingsrecht eigen woning kind stopt

Schenkingsrecht eigen woning kind stopt

schenken
De op 1oktober 2013 ingestelde vrijstelling voor de aanschaf van een koopwoning zal met ingang van 1 januari 2015 worden afgeschaft. Ouders konden aan hun kinderen een bedrag van honderd duizend euro belastingvrij schenken voor de aanschaf van een woning.

Vanaf 1 januari 2015 gaat deze regeling naar grote waarschijnlijkheid tot het verleden behoren. De door de regering ingestelde maatregel om de woningmarkt een impuls te geven gaat ten onder aan het eigen succes.  Mede hierdoor is door de makelaarsvereniging NVM gepleit om de maatregel te verlengen.
Bij het instellen van deze regeling was er uitgegaan van 20.000 deelnemers. Inmiddels is er in de eerste helft van het jaar al door 50.000 mensen gebruik gemaakt van deze regeling.
Het herstel van de woningmarkt heeft hierdoor een ’kickstart’ gekregen zegt minister Dijsselbloem en dat was ook waar de maatregel voor in het leven is geroepen.

Voor de begroting van de Nederlandse staat zal er daardoor echter een aanzienlijk negatief effect ontstaan. Uiteraard zal er een bedrag zijn gereserveerd om deze vrijstelling te financieren. Geheel duidelijk is niet welk bedrag er vrijgemaakt is maar alle signalen duiden op de 20.000 mensen die eerder werd genoemd.
Een klein rekensom leert dat er, uitgaande van de 30.000 extra gebruikers, een bedrag van ongeveer 3 miljard aan spaargeld mee is gemoeid.
Minister Dijsselbloem erkent dat de populariteit van de maatregel kan leiden tot een tegenvaller op de begroting maar dat de gevolgen pas in de loop van volgend jaar duidelijk gaan worden.

Vanaf 1 januari 2015 zal dan weer het oude schenkingsrecht worden gehanteerd. Dit betekend dat er jaarlijks een bedrag belastingvrij mag worden geschonken door ouders aan hun kinderen. Voor 2014 was dit € 5.229,00 per kind. Daarnaast mag er eenmalig aan een kind tussen de 18 en 40 jaar een bedrag worden geschonken. Van deze verhoogde vrijstelling mag maar 1 maal gebruik gemaakt worden. Voor 2014 geld hiervoor een bedrag van € 25.096,00

Het succes van deze vrijstelling geeft aan dat de hoeveelheid  ‘slapend’ spaartegoed in Nederland bij een gedeelte van de bevolking groot is.
Cijfers van het bureau voor de statistiek hierover tonen aan dat Nederland in 2013 een spaartegoed had van 330 miljard euro. Dat is gemiddeld 19.500 euro per persoon en 43.600 euro per huishouden.

Ik trap een open deur in als ik tot de conclusie kom dat er meer mensen en huishoudens zijn die dit gemiddelde niet halen.

De woningmarkt heeft er wel een impuls door gekregen en niet alleen de woningbranche profiteerde daarvan, ook andere branches zoals de installatie- vloeren-en woningtextiel bedrijven zagen hun omzet stijgen. Dat is positief.

Er is ook een negatieve component. In de sfeer van de inkomstenbelasting derft de staat de fictieve rente-inkomsten datzelfde geldt voor de erfbelasting. De staat zal deze inkomstenderving op een andere manier moeten compenseren. Duidelijk is wie dat gaat betalen. Onduidelijk is verder wie nog meer de negatieve financiële ontwikkeling die is ontstaan voor door deze maatregel uiteindelijk betalen? Als u het weet mag u het zeggen.

Column artikelen