Lukraak

big brother.gif
De afgelopen week had ik vooral het bericht van het Ministerie van Justitie dat er gemiddeld per dag 1681 telefoontaps plaatsvinden, vooraan in mijn gedachten. Onlangs werd bekend dat in de Verenigde Staten over het heel 2007, 2208 taps zijn uitgevoerd. Dat aantal luisteren de Nederlandse opsporingsdiensten in anderhalve dag af. Over efficiëntie gesproken. De statistische kans dat een Nederlandse burger onder de tap komt is daarmee maar liefst 177 keer groter dan een Amerikaanse burger. Het is natuurlijk mogelijk dat er in Nederland veel meer telefoonnummers zij dan in Amerika. Wiskundig kan dat de verklaring zijn voor de kleine verschillen tussen het grote Amerika en het nietige Nederland.

Maar wie wordt er nu afgeluisterd? Je mag toch aannemen dat criminelen die nog tegen de lamp lopen dankzij telefoontaps niet voor hun vak deugen. Temeer omdat er verschillende mobieltjes op de markt zijn die niet af te luisteren zijn. Gesprekken die via zo’n mobieltje lopen worden gecodeerd en kunnen alleen ontvangen worden door iemand die beschikt over een speciaal daartoe geprogrammeerde contra mobieltje. Je kunt je bijna niet voorstellen wat een bedrijfstak zich heeft ontwikkeld op het afluisteren van de telefoon van een ander. En dan hebben we het nog alleen over de telefoon. Ook  het e-mailverkeer wordt afgetapt. In hoeveel gevallen dit gebeurt is nog niet bekend gemaakt, maar uit betrouwbare bron heb ik al vernomen dat dit aantal niet ver van het aantal telefoon taps zal afliggen.

Het is dan ook niet vreemd dat er ook achterstanden in het afluisteren en afkijken ontstaan. Daarom hebben providers van e-mail en telefoon nu dan ook de verplichting gekregen om één jaar lang alles te bewaren veronderstel ik.
Maar er is meer. detective_diensten.jpgOok schrijvers van columns en andere opstellen, cartoonisten, sprekers in openbare vergaderingen en vooral in besloten vergaderingen worden in de gaten gehouden. De ene helft van Nederland houdt zo de andere helft in de gaten heb ik eens berekend. Maar het is natuurlijk wel werkgelegenheid denk ik er als verzachtende omstandigheid bij. En als je het voyeurs gedrag in je genen hebt, is het een buitenkansje om bij zo’n afluisterpraktijk ‘legaal’ werkzaam te zijn. Veel van die lieden haal ik er dan ook op dit gedragskenmerk zo gemakkelijk tussenuit. Mensen die ik met van die roddelblaadjes zie lopen of beweren in een wachtkamer iets in een dergelijke blaadje te hebben gelezen, zijn bij mij direct verdacht. Die verraden zo zichtbaar hun voyeuristische aanleg.

En de anderen? Ach, af en toe iets ‘lukraak’ beweren en kijken waar het opduikt doet wonderen?
Maar wat ‘lukraak’ zeggen om te kijken wat er gebeurt, doen ook de bestuurders van Amsterdam.
Wat is het geval.

De Afvalverbranding in Amsterdam levert warmte aan een generator die met die warmte stroom opwekt. Geniaal natuurlijk, van afval weer nuttige energie maken. Alleen waren ze bij de gloednieuwe afvalverbrander in Amsterdam vergeten de generator te onderheien. Het gebouw zakt in, de as brak, geen stroom opwekking meer. En… een strop van zo’n 20 miljoen euro per jaar. De reparatie kost ook nog eens een kapitaal. Het Amsterdamse gemeentebestuur heeft nu bedacht dat de gemeenten, die hun vuilnis bij de kapotte afvalcentrale inleveren, waaronder Purmerend,  maar als donateurs mee zouden moeten betalen aan dit financiële debacle.

Maar het wordt nog grappiger. De financiële tegenvallers van de Noord-Zuidlijn mogen niet leiden tot duurdere kaartjes, zegt de gemeenteraad van Amsterdam unaniem. Onlangs werd bekend dat de lijn 327 miljoen euro duurder uitpakt, een recordtegenvaller. herrema.jpgBovendien kan de lijn niet voor 2015 in gebruik worden genomen, twee jaar later dan eerder was gemeld. Wethouder Tjeerd Herrema (foto) heeft het kabinet vergeefs gevraagd bij te springen.
Herrema opperde daarna om de prijzen dan maar te verhogen. Maar onder druk van de raad ziet hij daar voorlopig van af.  Hij ziet het als laatste redmiddel. Inmiddels heeft hij zijn hoop gevestigd op de omringende gemeenten die met de hoofdstad de stadsregio vormen. Het gaat onder meer om Amstelveen, Zaanstad en Purmerend. ”De hele regio heeft belang bij de komst van de Noord-Zuidlijn.”

Wat zou ik graag mee willen luisteren en meekijken op het berichtenverkeer tussen de bestuurders van  het grote Amsterdam en het nietige Purmerend over de beide zaken. Zeker nu die vermaledijde Roald Helm, van het partijtje waar ik deze column voor schrijf , er in is gaan roeren. Lees hier over zijn schriftelijke vragen aan het college.

Helaas heb ik opdracht gekregen mijn buren in de gaten te houden en vreemde stukjes te schrijven om zo ‘lukraak’ potentiële kandidaten voor telefoon en e-mailtaps te selecteren. Pas dus op met het lezen en citeren uit dit verhaaltje, ook tegen uw buren en door de telefoon.

Column artikelen