De organisatorische chaos bij onze buurgemeente de gemeente Amsterdam begint naar een echte crisis toe te groeien. Ingewijden weten al langer dat het er een keertje echt van moet komen. Jarenlang hebben de machtige maar intellectueel tekortschietende politieke bestuurders alle kennis en ervaring uit de ambtelijke organisatie verdreven. Domheid verdraagt nu eenmaal geen slimheid en andersom. Die lastige topambtenaren zaten alleen maar de korte termijn succesjes van generaties van politici in de laatste decennia in de weg.
Zo heb ik van nabij meegemaakt dat alle secretarissen-generaal op de gemeentelijke departementen werden weggesaneerd en er wat mee moest gebeuren. Die zaten met hun remmingen op ‘de politieke waan van de dag’ sowieso in de weg. Hun lot werd thuiszitten of in de marge adviesklusjes opknappen.
‘Ambtenaren Amsterdam zwak geleid’, zo kopt Het Parool op donderdag 10 februari.
De van buiten, uit het Haagse, ingevlogen wethouder Eric Wiebes (VVD) doet deze opmerkelijke ontdekkingen in zijn nog jonge carrière over de Amsterdamse gemeentelijke organisatie.
Natuurlijk weet hij van het gestuntel met de Noord-Zuidlijn. Daar kwam verleden week het zoveelste hoofdstuk over het Stedelijk Museum bij. De openingsdatum van dit inmiddels internationaal verdwenen museum raakt steeds verder uit zicht. De directeur van de kunstraad Bert Janmaat wordt met een gouden handdruk (met zwijgplicht) terzijde geschoven omdat hij er een andere mening op nahoudt dan wethouder Gehrels (PvdA).
Dat belooft weinig goeds voor de kunst en cultuur in Amsterdam. Maar dit terzijde.
De dienst DIVV wordt zwak gemanaged en een ingrijpende reorganisatie en vervanging van de leiding is daar noodzakelijk.
Dweilen met de kraan open daar is politiek Amsterdam heel sterk in geworden.
“We hebben niet de luxe om op een knop te drukken waarna een nieuwe dienst verrijst”, verzuchtte Eric Wiebes (foto).
Door schade en schande werd hij snel wijs in Amsterdam. Als klap op de vuurpijl kwam daar de imploderend ICT – organisatie van Amsterdam bij. Ook die zagen de ingewijden in het Amsterdamse al enige jaren aankomen. Met ‘een houtje en een touwtje aanpak’, werd net gedaan of alles onder controle was. Totdat de boel in december vorig jaar uiteindelijk meerdere keren de geest gaf.
Van Eric Wiebes mag er even niemand meer met zijn tengels aankomen om nog verder onheil te voorkomen.
“We weten dat er iets verschrikkelijks stinkt, maar we hebben het lijk nog niet gevonden”, zei Wiebes erover. “Voor de korte termijn zit er niets anders op dan interim-managers (ha, kassa voor mijn beroepsgroep!) erbij te halen”, zo gaat hij verder. Op ICT gebied is er volgens de eerste analyse van Eric Wiebes sprake van “een kwart eeuw managerial verwaarlozing. Vijfentwintig jaar lang heeft de leiding de zaken op zijn beloop gelaten. Je zou voor minder een raadsenquête instellen”, zo laat hij weten.
En Eric Wiebes heeft er echt verstand van want hij is geen ras-politicus maar een voormalige McKinsey medewerker en was plaatsvervangend secretaris generaal voor economische zaken. Wiebes is bovendien van professie ingenieur en bedrijfskundige. Een geniaal persoon lijkt me, dus die krijgt het nog heel moeilijk in Amsterdam.
Amsterdam zal Eric Wiebes hard nodig hebben, want uit betrouwbare bron weet ik dat meer processen en organisaties inmiddels het kritische punt hebben benaderend en soms zelfs al hebben overschreden. De handen van de interim-managers jeuken om die klus op te pakken en nooit meer terug te geven.
Eric Wiebes heeft mijn advies om snel de secetarissen-generaal functie in Amsterdam weer in te voeren en het van coöptatie en nomenclatura aan elkaar hangende zogenaamde strategische personeelbeleid af te schaffen, niet nodig. Maar toch schrijf ik het hier maar even op. Je weet maar nooit of hij het leest. En Purmerend, waar alles tientallen jaren later gebeurt, let op je tellen.
Stuitte wethouder Wiebes op een ICT crisis. Ik stuitte op een ICT vraagstuk.
Getipt werd ik over Kieskompas. Dat digitale hulpstuk moet kiezers die niet meer weten waarop te stemmen een advies geven. Nu weet ik al op wie ik ga stemmen maar ik liet me door een goede vriend verleiden om eens te proberen om mijn favoriete partij door Kieskompas geadviseerd te krijgen.
Als ik alles keurig heb ingevuld, komt er niet de partij uit waarop ik wil stemmen. De PvdA scoort slechts 56 procent. Die staat op het schematische overzicht dus in het midden. Terwijl ik volgens mij met alles pro-PvdA heb gestemd. Nog een keertje proberen, maar dat geeft het zelfde resultaat. Balorig ga ik al positief manipulerend invullend op zoek naar de partijen van Thijs Kalverboer, Colette Sacco, Eric Struijlaart en Ariewim Boer. Ook stem ik bij alles een keertje anti-PvdA. Heb ik een beetje twijfel dan kies ik mee eens, neutraal of niet mee eens.
En tot mijn niet geringe verbazing, in alle gevallen blijft de PvdA in het midden zitten, zo rond de 50%. Zelfs als ik de antwoorden blind of willekeurig invul blijft de PvdA in het midden verschijnen.
Met de vraag voor mij of de PvdA nu de ideale middenpartij is blijf ik als verdoofd achter. Ik besluit na ampele overweging mijn mening te herzien en dus niet op de PvdA te gaan stemmen.
Dank Kieskompas, voor deze eye opener en dit advies!