HomeNieuwsColumnFrisse wind in Purmerend

Frisse wind in Purmerend

burgemeester hertog 2.jpg
Sprak ik in mijn vorige column al over onze echte liberale burgemeester Fons Hertog (foto), hij blijkt nog veel meer verlichte denkbeelden te hebben. Uitgemeten liet hij in de lokale pers weten geen kwaad te zien in het roken van een joint en het hebben van coffeeshops in onze marktstad. Ook het rookverbod in de kleine horeca vindt hij van een betutteling die zijn weerga niet kent. Onder deze heldere taal is zelfs het traditionele denkende college van B&W overstag gegaan. In de besluitenlijst van het college valt namelijk het volgende te lezen:

‘Het college heeft opgemerkt dat er binnen bepaalde horecabedrijven roken wordt toegestaan. Omdat de handhaving van het rookverbod geen bevoegdheid is van het college, acht het college de taak tot het doen van aangifte een zaak voor de ondernemers onderling zelf.’

B&W weet dus dat er wetsovertredende horecabedrijven zijn, maar zullen dus uit eigener beweging geen handhaving erop loslaten. De ondernemers moeten elkaar onderling maar verraden en zo aanbrengen, is de boodschap van B&W aan de horeca. De onderlinge solidariteit tussen de Purmerendse horecaondernemers is legendarisch, dus er kan weer gepaft worden in de horeca in Purmerend.

betutteling.jpgWelingelichte kringen beweren dat burgemeester Hertog inmiddels met zijn volgende kruistocht tegen de betutteling is gestart. Onder de voormalige conservatieve burgemeester Van Dam is ooit  een plek aangewezen voor een bordeel in de marktstad. Een wettelijke aanwijzing verplicht elke gemeente om een plek daartoe een te wijzen – te bestemmen- zoals dat in het jargon heet.

In Purmerend is een plek ergens in de moerassen, aan de rand van de stad aangewezen. Geen ondernemer die er daar een seksbedrijf aan zal wagen. Dat was de stille achterliggende gedachte van het gemeentebestuur toentertijd neem ik aan. Er zijn natuurlijk wel seksbedrijven actief in Purmerend, maar die doen dat illegaal en veelal via de escortservice. Wat het oog niet ziet, is in Purmerend vaak de regel bij het gedogen. Burgemeester Hertog vindt, althans dat hoor ik fluisteren en kan ik niet anders waarmaken, dat een dergelijk bedrijf open en bloot midden in de stad moet komen te liggen. Als waarnemend burgemeester vertegenwoordigt burgemeester Hertog Purmerend, maar tegelijkertijd is hij de onafhankelijke figuur die dingen voor elkaar kan krijgen en kan zeggen waar het op staat. Misschien is het niet-verhuurbare gemeentelijke monument Het Weeshuys een goede locatie voor een bordeel. Het is in die zin meteen een win-win oplossing.

Helaas zal Fons Hertog te kort burgemeester van Purmerend zijn om ook te verwachten dat hij iets zal doen aan de verkeersopstoppingen in en uit Purmerend. Zijn VVD-partijgenoot, de Purmerendse liberaal Hans Krieger, zit hem qua conservatisme danig in de weg als ik het zo als buitenstaander bekijk. Samen met de andere traditionele lokale vertegenwoordigers van de grote landelijke partijen blokkeert Krieger ook het doortrekken van de Noord-Zuidlijn van Amsterdam naar Purmerend. Net als oud PvdA-minister Rick van der Ploeg toont Fons Hertog zich een groot voorstander van het doortrekken van de Noord-Zuidlijn naar Purmerend. Ja de bestuurlijke frisse wind waait niet in Purmerend zelf maar komt van buiten zoals u merkt.

burgemeester don bijl.pngGelukkig heeft progressief Purmerend ook gekozen voor een nieuwe burgemeester die de verlichte  lijn van Fons Hertog kan doortrekken. Don Bijl (foto), nu nog burgemeester van de gemeente Wijdemeren en net als Hertog van VVD-huize, krijgt 1 juli a.s. de burgemeestersketting doorgegeven.

Don Bijl staat in Wijdemeren bekend als een burgemeester die zich niet opsluit in het gemeentehuis. Als het even kan vind je hem tussen de mensen op straat. Bij veel evenementen was hij niet alleen als toeschouwer te vinden, maar ook als actief deelnemer aan van alles en nog wat. Hij treft het dus met het 600-jarig jubeljaar in 2010 in Purmerend.

De gemeente Wijdemeren is een nog jonge fusiegemeente en staat in financiële zin daarom onder curatele. Ook dat is voor Purmerend winst als straks ook Purmerend als artikel 12-gemeente vanwege het Stadsverwarmingdebacle eindelijk onder curatele wordt gesteld. Er gaat een frisse wind waaien door bestuurlijk Purmerend, let op mijn woorden.

Column artikelen