HomeNieuwsColumnBLA..BLA..BLA

BLA..BLA..BLA

Mannen luisteren niet of in het gunstigste geval slecht naar vrouwen. Dat is door een belangwekkend Brits onderzoek vast komen te staan. Niet omdat die mannen niet willen luisteren, maar omdat vrouwenstemmen te complex zijn voor mannen. De ontcijfering van een vrouwenstem is voor het mannelijke brein zo vermoeiend dat een man een dergelijke prikkel liever negeert. Het mannelijke brein is erin geslaagd zichzelf naar believen af te sluiten voor hoge snerpende en schelle geluiden.

De Belgische komiek Urbanus had dit verschijnsel al eerder ontdekt. Zijn verhaal is dat het eraan ligt wat een vrouw tegen een man zegt. Als het iets is dat mannen graag horen, dan lukt het wel; erger is het als ze een brandweerwagen nadoet: ‘doedit, doedat, doedit, doedat,doedit, doedat.’ Dan gaat het gehoor uit! Nu is natuurlijk het wachten op het onderzoek dat zal bevestigend dat vrouwen onder elkaar ook moeite hebben naar elkaar te luisteren. Maar hoe zit het met oplettendheid. Lopen vrouwen warm op symbolen kleuren, kraaltjes uiterlijk vertoon of wordt goed inhoudelijk nagedacht voordat er wat wordt gekocht?

Aan de hand van het vooral bij vrouwen populaire serviesgoed ‘Blond Amsterdam bijkletsen’ heb ik er een amateur-studie van gemaakt. De karikatuur die op het servies staat afgedrukt van een gesprek tussen twee vrouwen zou de vrouwelijke kopers juist moeten afschrikken. Gesprekken in de trant van: “het is wat je zegt Truus,..bla..bla..bla, net als toen,.. bla..bla..bla, wat hebben we gelachen hé,..bla..bla..bla, gezellig hé..bla, bla, bla, bla, bla enz.” Staat er echt op, vrouwonvriendelijker kan het niet. Servies en teksten bovendien bedacht door de vrouwen -Femque en Janneke-  en tot mijn stomme verbazing massaal gekocht door vrouwen.

De overgangsregelingen in vut en prepensioen moeten versneld worden afgebouwd, vindt de regiegroep GrijsWerkt onder leiding van Ed Nijpels. Voor veel 58-plussers betekent dat alsnog langer doorwerken. Kijk van zulke berichten krijg ik nu een hoog bla.. bla, gevoel. Een clubje zogenaamde deskundigen bij elkaar gezet, vast voorzien van een fraai presentiegeld en met royaal declarabele kosten en dan als resultaat zulke onzin uitbraken. Meteen met vervroegd pensioen sturen deze warhoofden. We zitten niet te wachten op een nog onbetrouwbaardere overheid.

Nee, dan declareren en gebruiken ze overheidsgelden in Almere beter en efficiënter. Privé en werk lopen daar bij B&W zo door elkaar, dat het college er volgens anonieme klokkenluiders ongeremd zijn gang kan gaan.

jorritsma.jpgVooral Adri Duijvesteijn (wethouder PvdA) en Annemarie Jorritsma (burgemeester VVD,) spannen daar de kroon.
Annemarie (foto) was al eerder negatief in het nieuws, omdat ze eigengereid een waterbron had geslagen voor de temperatuurregeling van haar huis. Dat is me een brutaaltje hoor, te groot voor Almere, te klein voor de rest van het land. Bezig de gedroomde opvolger te worden van Erica Terpstra. Natuurlijk reageert ze nu ook verontwaardigt, alles gedeclareerd in het belang voor Almere c.q. landsbelang.. bla.. bla.

Adri heeft direct en onverbiddelijk teruggeslagen, hij is zoals het een goed socialistische arbeider betaamt in staking gegaan. Hij pikt de aanslag op zijn goede naam niet. Eerst rehabilitatie door de aan zijn integriteit twijfelende gemeenteraad, anders houdt hij geen enkele wet meer. “Almere heeft een goede klokkenluidersregeling daar hadden de anonieme klikspanen gebruik van moeten maken, dan hadden we tenminste geweten wie het waren. Nee, dan heb ik meer waardering voor klokkenluider Ad Bos.” In die trant verdedigt Adri zich, voorbijgaand aan het armoedige lot van ‘de uitgestotene’ dat Ad Bos trof na zijn ontboezemingen. Adri toonde ook driftig verontwaardigd in een aflevering van NOVA, oude treinkaartjes en strippenkaarten om te laten zien dat hij zijn privé kosten zelf draagt. Hij zette net even teveel drama in om zijn verontwaardiging ook de mijne te laten worden. Hopelijk wordt nu niet vergeten om de stakingsdagen van zijn wethouders honorarium af te trekken anders is het geen echt staken, maar gewoon een betaalde vakantieperiode.

In een ingelaste vakantieperiode heeft onze Leen Verbeek het avontuur in Eindhoven opgezocht. De afloop is bekend, hij blijft nog in Purmerend. Velen zijn daar gelukkig mee, en hij ondervindt vooral vanuit het college een warm onthaal: ‘terug op het nest’. Hij heeft tijdens de campagne ook hartverwarmende blijken van steun gekregen uit de raad. Wie moeten we daarvan verdenken vraag ik me nieuwsgierig af.

“Van de top van Philips en ASML tot aan de uiterste onderkant van de samenleving heb ik gesprekken en werkbezoeken gehad”, laat hij in een persoonlijke boodschap aan de raad weten. Hij voegt eraan toe dat er verder geen sollicitaties lopen en hij er ook geen plannen toe heeft.
Zou hij ons dan nu wel gaan waarschuwen als straks het avontuur hem toch weer trekt? Ik geloof er niets van, we horen het dan natuurlijk weer met z’n allen pas in het nieuws. Ik volg vanaf nu alle burgemeestervacatures met argusogen. Elke stad groter dan Purmerend kan prooi voor Leen Verbeek zijn veronderstel ik.

Voor mij geen bla..bla..bla meer waar ik op vertrouw.

Meander

Column artikelen