Hersenen

drdeijman
We worden niet meer slimmer. Onze hersenen zitten vol. Dat hebben wetenschappers onlangs vastgesteld.
De mens is sinds zijn komst op aarde steeds slimmer geworden. In duizenden jaren evolutie zijn onze hersenen gegroeid. Ze maken nu twee procent uit van onze totale lichaamsmassa. De Neanderthaler was bijvoorbeeld tweemaal zo dom als de huidige mens en een stuk dommer dan diens tijdgenoot de homo sapiens. Tegen die concurrent legde de Neanderthaler dan ook het loodje.
De informatieverwerking van de mens is ondertussen tweemaal sneller geworden.
De afgelopen 200 jaar hebben grote wetenschappers Newton en Einstein nog een verdere doorbraak geleverd door een nog abstractere denkwereld te ontwikkelen. Stephen Hawking (foto) is de moderne vertegenwoordiger van deze groep denkers.stephenhawking

Die slimmigheid komt doordat intelligentie afhankelijk is van de hoeveelheid succesvolle verbindingen tussen neuronen. Des te beter die met elkaar verbonden zijn hoe beter het denken gaat. Maar dat doorverbinden kost energie en daar is een grens aan. Oververhitting van hersenen dreigt thans. Nadenken in een steeds abstractere wereld kost heel veel energie. De rook komt als het ware uit de oren van hoogintelligente mensen.
Bij een gemiddeld intelligent mens wordt namelijk al 20 procent van alle energie van het lichaam voor nadenken gebruikt. Dat betekent dat er minder energie overblijft voor de rest van ons lichaam. Voor abstracte complexe zaken gebruiken we ook nog eens meer energie dan voor routinematige handelingen.

Conclusie van de wetenschappers is dan ook dat we de grens van ons kunnen hebben bereikt. Het enige wat nog kan helpen is samenwerken, het als het ware koppelen van alle hersenen (de denktank) aan elkaar. En….. het ontwikkelen van machines die ons helpen bij intelligente taken. Maar de vraag daarbij is of we die machines op den duur nog wel kunnen begrijpen.

Denk bij dat laatste maar aan de doorsnee PC en Smartphone gebruiker. Zolang het apparaat de simpele handelingen van de mens uitvoert is er niets aan de hand Maar o wee als er iets niet meer werkt of hapert. Dan is een opschaling naar specifiek intelligente wezens noodzakelijk. En ook daarin is al een selectie naar intelligentie te ontdekken. Ja zelfs de grenzen die deze bijzondere wezens hebben zijn al in beeld.
De andere kant is die van de argeloze gebruiker die er maar op los Twittert. Deze ontdekt al snel dat als hij niet uitkijkt hij binnen de kortste keren in een netwerk zit met wel 1000 volgers. Probeer dat je individuele tijdlijn nog maar eens bij te benen.
Al die berichtjes bijhouden over pindakaas smeren, vijgen eten, derde gang bij het ontbijt, hepatitis A injectie halen, een boek van Fawzia Koofi, om over de problemen op de Purmerendse Scholengroep nog maar verder te zwijgen.
Die zaken zijn natuurlijk buitengewoon interessant maar verder volstrekt onbelangrijk. Bovendien gaat het ten koste van de vrije hersenruimte of het leidt tot oververhitting van de geest.

Er bestaat een eenvoudig intelligentie indelend verhaaltje in dit verband.
Mensen die nog Internet Explorer 6 gebruiken, hebben gemiddeld een lager IQ dan internetters die een andere webbrowser gebruiken.
Uit onderzoek blijkt dat deelnemers die Internet Explorer 6 gebruiken gemiddeld rond de 80 punten scoren. Ook bij mensen die een andere versie van de webbrowser van Microsoft gebruikten komt de gemiddelde score niet boven de 100 uit. Internetters die Chrome, Firefox of Safari gebruiken, blijken over het algemeen iets boven de 100 punten te scoren.
De mensen die Opera als webbrowser gebruikten hebben de hoogste  IQ score: gemiddeld rond de 130 punten. Zij worden op de voet gevolgd door gebruikers van Camino en Internet Explorer met Chrome Frame uitbreiding die een paar puntjes lager eindigden.

Een paar voorbeelden om een idee te geven van wat een IQ-score betekent:
Een IQ score van 100 betekent voor een persoon, dat de helft van de bevolking (van dezelfde leeftijd) lager scoort, en de andere helft scoort hoger dan die persoon. En als je een IQ hebt van 130? Dat betekent dat 97,5 procent van de bevolking (van jouw leeftijd) lager scoort op de test dan jij, en 2,5 scoort hoger.
De aller-intelligentste man ooit (vermoedelijk) was William James Sidis, met een IQ dat wordt geschat tussen de 250 en 300.
Dat moet een warme persoonlijkheid zijn geweest.

Schilderij: de anatomische les van dokter Deijman

Column artikelen