Het thema ‘Boeren burgers en buitenlui’ is voor Purmerend op het lijf geschreven. Ga wandelen met een gids door de oude binnenstad en ontdek de geschiedenis van Purmerend.
Marktstad
Purmerend was vroeger in de weide omgeving bekend als Marktstad Purmerend. Het was Jan van Egmond, de achtste Heer van de stad, die in 1484 de stad haar marktprivileges gaf. Dat deed hij om ‘…hare bloeien welvaart te bevorderen’.
Voor 1484 mochten buitenlui hun waar niet in de stad aanbieden. Het marktprivilege hield in dat ook vreemde kooplieden hun waren mochten aanbieden. Daarnaast mocht de stad naast haar wekelijkse markt, deze werd ingesteld op zaterdag en sinds 1572 op de dinsdag, ook een voorjaars- (mei) en een najaarsmarkt (oktober) houden. Er was dan een grote drukte in Purmerend van beesten, boeren, handelaren en kijkers.
‘Boeren, burgers en buitenlui’
Door de markt was er een vrij groot winkelbestand en heel veel cafés en logementen. Bij de vijf ingangen van de stad waren uitspanningen en stalhouderijen te vinden.
Voor berichtgeving had je vroeger een omroeper. Hij ging dan rond in de stad en begon zijn aankondiging met: ‘boeren, burgers en buitenlui, hoort, hoort’ en daarna kreeg je nieuws te horen over stedelijke zaken. Nieuwsgaring was ook belangrijk. Je moest op de hoogte blijven van het nieuws. Dat kon in de vele etablissementen die de stad kende.