Vanaf vorig jaar geldt dat iedereen die het huishouden niet meer zelf kan doen, hulp krijgt tegen een tarief van 19 euro in de maand. Dat is zo geregeld in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De eigen bijdrage is niet meer inkomensafhankelijk.
Nu duidelijk is geworden dat het Rijk niet van plan is gemeenten volledig financieel te compenseren voor de extra kosten als gevolg van het abonnementstarief in de Wmo, heeft de VNG aangekondigd dat zij gemeenten zal adviseren om bepaalde verregaande beheersmaatregelen te nemen.
Stadspartij vraagt om besluit gemeenteraad hierover
In de raadsvergadering van 17 december heeft fractievoorzitter Bert Meulenberg van de Stadspartij de raad gevraagd hierover met enige spoed een besluit te nemen. Meulenberg liet duidelijk merken dat als het aan de Stadspartij ligt het advies van de VNG wordt gevolgd. Wethouder Rotgans antwoordde desgevraagd zich al het hoofd te breken hoe met dit VNG advies om te gaan. Ook Purmerend worstelt met de door VNG aangeduide problematiek. Hij stelde dan ook voor om al in de raadscommissie van 7 januari hierover te beraadslagen. De raad ging unaniem akkoord.
Wat is het geval
In een ledenbrief van de VNG worden de te nemen beheersmaatregelen nader toegelicht. De voorgestelde maatregelen zijn in de eerste plaats gericht op beheersing van de kosten van de huishoudelijke hulp. De kans bestaat dat in gemeenten waar deze maatregelen worden genomen bezwaar-en beroepsprocedures gestart zullen worden. Een proefproces kan mogelijk leiden tot een meer principiële rechterlijke uitspraak over de bedoeling van de Wmo 2015, in het bijzonder van de zogeheten ‘eigen kracht’ artikelen. De VNG wil gemeenten die een proefproces willen voeren, daarbij ondersteunen.
Genoemde maatregelen
Financiële draagkracht betrekken in het onderzoek
Het gesprek
Bij het gesprek met de cliënt zal de gemeente nagaan of de aanvrager zelf in een oplossing kan voorzien. Daarbij komt de financiële zelfredzaamheid aan de orde. Financiële zelfredzaamheid valt met andere woorden ook onder dit oplossend vermogen. Er is een verband tussen de zelfredzaamheid van een persoon en diens financiële omstandigheden. Met behulp van een goede werkinstructie en een vragenlijst kan de gemeente bij iedere cliënt nagaan waaróm deze niet zelf de huishoudelijke hulp kan regelen. Met een grondig onderzoek, waarbij ook wordt gekeken naar andere (zorg)kosten die de cliënt heeft, kan een beeld worden gegeven van de algehele (ook financiële) situatie van een cliënt.
Draagkrachtnorm