HomeNieuwsSociale ZakenPositief Cliëntervaringsonderzoek jeugd 2023

Positief Cliëntervaringsonderzoek jeugd 2023

Het onderzoek toont een overwegend positief beeld van de deskundigheid, kwaliteit en effectiviteit van de geboden hulp. Dit benadrukt de toewijding en inzet van onze medewerkers die, ondanks de groeiende uitdagingen van de afgelopen jaren, zorgen voor goede ondersteuning aan jeugdigen en gezinnen.


Voor de gemeente Purmerend is het belangrijk om te weten hoe inwoners de jeugdhulp ervaren. Deze hulp wordt op basis van de Jeugdwet door de gemeente georganiseerd. Voorbeelden zijn: begeleiding, hulp bij dyslexie, gesprekken met een psycholoog of ondersteuning in de opvoeding.

De gemeente heeft in samenwerking met ZorgfocuZ een cliëntervaringsonderzoek (CEO) uitgevoerd. De vraag die daarbij centraal staat is ‘Wat zijn de ervaringen van inwoners met betrekking tot de dienstverlening van de gemeente en lokale zorgaanbieders als het gaat om hulp vanuit de Jeugdwet?’. De resultaten van dit onderzoekgeven inzicht in hoe de dienstverlening van de gemeente en de jeugdhulp ervaren wordt.

Aan de hand van de resultaten kunnen verbeterpunten worden geïdentificeerd en kunnen, waar nodig, verbeteringen worden doorgevoerd. Daarnaast voldoet de gemeente aan haar wettelijke plicht om het CEO Jeugdwet jaarlijks uit te voeren.

In een brief aan de gemeenteraad presenteert het college het rapport.

Hieronder de brief.

‘Geachte leden van de Raad,

Met genoegen delen wij u op grote lijnen de resultaten mee van het cliêntervaringsonderzoek jeugd 2023, een cruciaal instrument dat ons inzicht verschaft in de ervaringen van jeugdige cliënten en/of hun ouders/verzorgers binnen de jeugdzorg en de toeleiding naar jeugdhulp binnen onze gemeente. Hiermee kan de toeleiding naar passende hulp verbeterd worden, de kwaliteit van de jeugdzorg verhoogd en beter aangesloten worden op de behoeften van de inwoners van Purmerend.

In november 2024 is er kwalitatief onderzoek uitgevoerd door middel van persoonlijke gesprekken met jeugdige en/of gezinnen die in 2023 via de gemeentelijke toegang (Loket Jeugd) toegeleid zijn naar jeugdhulp en jeugdigen en/of ouders die al langere tijd jeugdhulp ontvangen. Dit onderzoek is op een later moment dan gebruikelijk uitgevoerd vanwege de doorlooptijd van de aanbesteding van het onderzoeksbureau dat het onderzoek uitvoert. De resultaten vindt u in het bijgevoegde rapport.

Het onderzoek heeft waardevolle inzichten opgeleverd die ons helpen de kwaliteit van onze toegang en die van onze jeugdzorg verder te evalueren en verbeteren.

Resultaten

Positieve Elementen

Algemeen

Respondenten hebben positieve ervaringen met het Loket Jeugd. Het aanvraagproces wordt gewaardeerd, waarbij de professionaliteit, deskundigheid en het geduld van de medewerkers van het Loket Jeugd opvallen. De meeste respondenten kijken met een goed gevoel terug op het proces om hulp aan te vragen en benadrukken het ruime aanbod aan jeugdhulp in de gemeente.

Hulpverlening

Respondenten gaven aan goed te weten waar ze terecht konden voor hun hulpvraag. De medewerkers van het Loket Jeugd werden als prettig, begripvol en deskundig ervaren, en er was voldoende tijd om het verhaal van de cliënt te delen.

De meerderheid van de respondenten vond dat de periode tussen het stellen van de hulpvraag en het vinden van een oplossing relatief kort was. AIle respondenten gaven aan tevreden te zijn over de kwaliteit van de geboden hulp. Velen merkten al snel verbeteringen na de start van de hulpverlening, waarbij de bereikbaarheid van de hulpverleners en de aanwezigheid van vaste hulpverleners en vervangers als positief werden ervaren.

Effect van de jeugdhulp

De hulp lijkt een positief effect te hebben op de thuissituatie en het welzijn van de jeugdigen. De meeste respondenten zagen verbeteringen in het gedrag van hun kinderen, meer zelfvertrouwen en

zelfstandigheid, en een algemeen verbeterd welzijn, vooral bij kinderen met mentale uitdagingen. De betrokkenheid van ouders/verzorgers in het behandeltraject werd ook als een waardevolle factor gezien voor het succes van de hulpverlening.

Aandachtspunten

Algemeen

Er werd door een aantal respondenten aangegeven dat de vindbaarheid en bereikbaarheid van het Loket Jeugd verbeterd kan worden. Niet iedereen was vooraf op de hoogte van de mogelijkheid om hier terecht te kunnen voor hulp, en voor sommigen was het niet duidelijk wanneer men in aanmerking komt voor jeugdhulp. Een vast aanspreekpunt en meer continuïteit in het contact met case managers werd door velen als wenselijk ervaren.

Hulpverlening

Er is een drempel voor veel respondenten om structureel hulp te vragen vanuit de sociale omgeving, omdat ze anderen liever niet tot last willen zijn. Daarnaast was bijna niemand op de hoogte van de mogelijkheid om gebruik te maken van een onafhankelijke cliëntondersteuner. Er is ook behoefte aan meer informatie over de beschikbare hulpvormen, zowel formeel als informeel. De mogelijkheden van vrij toegankelijke hulp zijn niet altijd bekend, en meer communicatie hierover is wenselijk.

Snelheid en kwaliteit van de jeugdhulp

Een aantal respondenten merkten op dat de wachttijd tussen aanmelding en het eerste gesprek langer was dan gewenst, vooral bij complexere hulpvragen. Daarnaast gaven enkele respondenten aan dat personele wisselingen het opbouwen van een vertrouwensband bemoeilijken en kunnen leiden tot inconsistente adviezen of kennis.

Effect van de jeugdhulp

Meerdere respondenten gaven aan dat er verbetering mogelijk is in de communicatie met zorgaanbieders.

Ze gaven aan dat het plannen van afspraken eerder zou moeten, wijzigingen beter gecommuniceerd moeten worden en verwachtingen duidelijker uitgesproken moeten worden.

De resultaten van het cliëntervaringsonderzoek jeugd 2023 liggen grotendeels in lijn met die van 2022, waarbij zowel de positieve ervaringen met de toeleiding naar hulp als de kwaliteit van de jeugdhulp consistent worden gewaardeerd. De aandachtspunten uit huidig onderzoek, zoals de wachttijden en de continuïteit van de zorg, sluiten aan bij de zorgen die in 2022 00k al werden genoemd, maar die nu als urgenter worden ervaren.

Context van het cliëntervaringsonderzoek jeugd 2023

In januari 2025 bent u middels een raadsvoorstel geïnformeerd over de zorgen van de oplopende wachtlijsten bij het Loket Jeugd, met name door een combinatie van personeelstekorten en een oplopende instroom van hulpvragen. Hierop heeft u besloten tot de inzet van voorgestelde maatregelen en het beschikbaar stellen van middelen. Over de voortgang bent u onlangs geïnformeerd.

Dit cliëntervaringsonderzoekjeugd gaat over het jaar 2023, waarin de oplopende wachtlijst weliswaar nog niet zorgwekkend was in de periode dat cliënten hulp zochten, maar de vraagstukken wel complexer werden. Het onderzoek toont een overwegend positief beeld van de deskundigheid, kwaliteit en effectiviteit van de geboden hulp. Dit benadrukt de toewijding en inzet van onze medewerkers die, ondanks de groeiende uitdagingen van de afgelopen jaren, zorgen voor goede ondersteuning aan jeugdigen en gezinnen.

Hoewel de publicatie van de resultaten iets later heeft plaatsgevonden dan gepland, willen we benadrukken dat er in de tussentijd niet stil is gezeten. De inzichten die het onderzoek biedt zijn al actief opgepakt in de doorontwikkeling van onze jeugdzorg. De resultaten van dit onderzoek zijn onder andere meegenomen in de doorontwikkeling richting stevige lokale teams, en de vervolgonderzoeken zullen onderdeel blijven van de monitoring binnen het jeugdbeleid.

Wij nodigen u uit om het volledige rapport aandachtig te lezen, aangezien het waardevolle inzichten biedt in de perceptie van jeugdige cliënten en/of hun ouders/verzorgers over diverse aspecten van de jeugdzorg.’

Het rapport Cliëntervaringsonderzoek jeugd 2023

Sociale Zaken artikelen