HomeNieuwsWelzijnVan krijtje naar digipen

Van krijtje naar digipen

 Irma
Toen ik van school kwam was er werkeloosheid onder leerkrachten. Echter kreeg ik, omdat ik de Montessori opleiding aan het volgen was, al voor ik van school ging een baan aangeboden.
Later, toen ik kinderen kreeg, besloot ik om thuis te zijn voor mijn kinderen. Een beslissing waar ik nooit spijt van heb gehad.
Mijn kinderen konden nog maar net lopen of de scholen bleven bellen of ik alsjeblieft een klas wilde overnemen, want er waren geen invallers. Mijn kind mocht mee dat was geen probleem, die kon bij de kleuters meespelen.Jaren later, mijn kinderen zaten inmiddels op de basisschool, ben ik serieus gaan invallen en binnen de kortste keren had ik een vaste aanstelling.
Ik heb het nu over de tijd dat juf nog een krijtje en een bord in de klas had. Een bord waarop ik iedere maand een nieuwe tekening maakte, waar ik met mooie lus letters op schreef Om daarna met veel enthousiasme en precisie mijn bord schoonmaakte omdat ik er geen strepen op wilde.
Veel veranderd in het primair onderwijs

Er is in de afgelopen jaren veel veranderd. Leerkrachten moeten breed inzetbaar zijn, van groep 1 t/m 8 lesgeven moet lukken. Het bord met de bordtekening heeft plaats gemaakt voor een Digibord. In het klaslokaal haal je nu in een oogwenk de hele wereld binnen. Mooie leer- en lesmethodes, door inzet van ICT, alles kan.
Alleen…………… geld om te onderwijzen is het probleem. Geld om de leerkrachten een aantrekkelijk en passend salaris te bieden wat bij hun verantwoordelijke baan past. Geld om de klassen te verkleinen. Geld om, als de leerkracht ziek is voor vervanging te zorgen. Geld om alle leerlingen dezelfde kansen te bieden.

En zo kan ik nog even doorgaan.
Pot met geld voor maar één jaartje

Minister Slob heeft het onderwijs een pot met geld geboden, waar slechts een klein deel structureel van is. Maar het overgrote deel is een eenmalig doekje voor het bloeden.
De scholen werken niet incidenteel, kinderen en leerkrachten werken iedere dag, jaar in jaar uit, hard aan hun ontwikkeling. De minister is duidelijk: deze bestuursperiode komt er geen cent bij! En daarom staakten afgelopen woensdag 80% van alle scholen.

In heel Nederland verenigen leraren zich of zijn naar Den Haag gegaan om daar de debatten te volgen over de onderwijs begroting.
Vitaliteit onderwijs in gevaar

Voor het eerst in mijn leven besloot ik ook om te gaan staken. De veerkracht die ik had blijkt steeds meer een fragiel veertje te worden. De nu nog beschikbare kennis en ervaring en bovenal de motivatie van leerkrachten is zichtbaar aan het afnemen door het frustrerende regeringsbeleid. Dat moet worden gestopt

Ik gun mijn leerlingen, onze school, het team, en alle andere leerkrachten en leerlingen in Nederland, het onderwijs dat ze verdienen. Dat zit er met het huidige beleid van deze regering niet in.
Dat moet anders! De jeugd heeft de toekomst, en goed onderwijs is daarbij van essentieel belang.

Welzijn artikelen