Wethouders Mario Hegger (Purmerend) en Jos Dings (Beemster) ontvangen de oorkonde uit handen van wethouder Matthijs Sikkes-van den Berg (Diemen).
Op dinsdag 28 januari ontvingen de gemeenten Purmerend en Beemster, samen met drie andere gemeenten, een Oorkonde Materialenpaspoort als onderdeel van het MRA Materialenpaspoort-traject. Een materialenpaspoort heeft als doel om meer inzicht te krijgen in de materiële, circulaire en financiële waarde van het betreffende gebouw.
In totaal hebben 13 gemeenten gedurende het traject MRA-Materialenpaspoort een oorkonde ontvangen. Middels deze samenwerking willen MRA en Madaster de circulaire bouweconomie in de regio stimuleren.
Wethouder M. Sikkes-van den Berg van gemeente Diemen reikte tijdens de tweede regiobijeenkomst ‘Gebouwen als grondstoffendepots’ op dinsdag 28 januari aan de gemeenten Beemster, Bloemendaal, Huizen, Uitgeest en Purmerend een Oorkonde Materialenpaspoort uit. De deelnemers ontvingen deze oorkonde omdat ze voor minimaal één van hun gebouwen een materialenpaspoort hebben ontwikkeld.
‘Het materialenpaspoort draagt bij aan het hergebruik van bouwmaterialen in de toekomst en is daarom een belangrijk instrument om dit hergebruik verder te bevorderen’, aldus wethouder Hegger van de gemeente Purmerend.
‘In de concept-dorpsontwikkelingsvisie van Middenbeemster speelt de toekomst van het gemeentehuis als mogelijke nieuwbouwlocatie een prominente rol. Dat we nu beschikken over een materialenpaspoort van het gebouw is positief’, aldus Jos Dings, wethouder Duurzaamheid van de gemeente Beemster.
Wat is het MRA-traject Materialenpaspoort?
De MRA is voor dit traject een samenwerking aangegaan met Madaster; een publieke, online bibliotheek van materialen in de gebouwde omgeving. Door deelname aan het traject kunnen overheden de circulaire bouweconomie in de regio stimuleren. Gemeenten en provincies in de MRA kregen een materialenpaspoort aangeboden voor een van hun gebouwen. Daarnaast kregen de gemeenten een uitgebreid communicatiepakket aangeleverd, om intern en extern over de inspanningen rondom het
Het materialenpaspoort bevat informatie over de kwaliteit en de herkomst van materialen, de losmaakbaarheid van producten en hun huidige locatie. Hierdoor kan de historische, actuele en toekomstige waarde op materiaal-, product-, element-, gebouw-, en portefeuilleniveau worden weergegeven. Het maakt duurzaam (her)gebruik van materialen eenvoudiger met als doel afval binnen de gebouwde omgeving te elimineren.
foto: persbericht gemeente Purmerend