HomeNieuwsMilieuStadspartij: ‘Nascheiding plastic beter voor milieu’

Stadspartij: ‘Nascheiding plastic beter voor milieu’

PlasticAfval2011

Het achteraf scheiden van plastic afval in een zogenoemde nascheidingscentrale levert meer milieuwinst op dan wanneer mensen zelf het kunststofafval scheiden van hun huisvuil. Dat concludeert de gemeente Rotterdam na een proef, die eind januari 2011 werd gehouden.

Ook de Stadspartij deelt deze mening. “Dit is precies wat de Stadspartij al een tijd lang roept,” zegt Bert Meulenberg (foto rechts), raadslid van de Stadspartij. “Het is alleen jammer dat de politiek en diverse milieupartijen dit niet willen horen. Als je verschillende Duitse onderzoeken en de diverse geluiden uit de media goed doorneemt, is het op deze wijze inzamelen voor het milieu een bewezen alternatief.”

BertMeulenberg2011-08Proef

Volgens de gemeente Rotterdam blijkt uit de proef dat de nascheidingsmachine gemiddeld per jaar per huishouden 40 kilo kunststof scheidt. Mensen die hun afval zelf scheiden, komen jaarlijks niet verder dan 5 tot 10 kilo. Volgens de wethouder moet gemiddeld 15 kilo plastic afval worden gescheiden om aan de milieudoelstellingen te voldoen. “Als je het van de bewoners laat afhangen ben je altijd afhankelijk van de goede wil en die is niet bij iedereen aanwezig,” zegt Meulenberg.

Verplicht

Gemeenten zijn sinds 1 januari 2010 verplicht kunststof verpakkingsmateriaal van ander afval te scheiden. In Purmerend wordt plastic niet apart opgehaald, maar door de huishoudens bij het restafval gegooid. De Stadspartij wil uit afvalscheiding een zo hoog mogelijk rendement halen. “Helaas is in de wereld van milieuactivisten de eenoog koning. Als iets voor waar is aangenomen en tot het uiterste is verdedigd, is het moeilijk om te bekennen dat je ongelijk hebt.” 

Meer moeite

In grote steden levert bronscheiding, het scheiden van afval door de huishoudens, volgens de Rotterdamse wethouder van milieu minder milieuwinst op. Rotterdam kent relatief veel hoogbouw en bewoners van betrekkelijk kleine flats moeten relatief veel meer moeite doen om afval te scheiden dan bewoners van woningen met een tuin waar ruimte is voor verscheidene afvalbakken. ‘De proef bevestigt wat wij al eerder dachten’, aldus een woordvoerster van de gemeente Rotterdam. Rotterdam bekijkt of het in de regio een nascheidingsinstallatie kan realiseren.

ZIE OOK:

Milieu artikelen