HomeNieuwsMilieuRuim een derde vleesconsumptie is broodbeleg of borrelhap

Ruim een derde vleesconsumptie is broodbeleg of borrelhap


Nederlanders eten veel vleeswaren bij de borrel en op brood. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Natuur & Milieu. Met name worsten hebben een grote impact op dierenwelzijn en milieu. Eet je toch vleeswaren, dan is biologische kippenworst het minst belastend.

Van de Nederlanders eet 62 procent meerdere keren per week vlees op brood. Nog eens 24 procent eet graag worst bij de borrel, toont onderzoek van Natuur & Milieu aan. Ondanks dat steeds meer Nederlanders flexitariër zijn, en dus minder vaak vlees eten bij de avondmaaltijd, eten ze nog volop worst bij de borrel en op brood.

Sijas Akkerman, hoofd Voedsel van Natuur & Milieu: “Onbewust eten we dus meer vlees dan we beseffen. Die ‘sluipende’ vleesconsumptie is meer dan een derde van de totale vleesconsumptie van Nederlanders. Wil je minder vlees eten, let dan ook op de vleeswaren. En als je toch vlees neemt, let dan op milieu en dierenwelzijn bij de aankoop van broodbeleg en borrelhap.”

Worstvergelijking
Droge worsten en leverworsten staan in de top drie van meest verkochte vleeswaren. Natuur & Milieu heeft een gevarieerde selectie gemaakt van tien Nederlandse worsten: vijf droge worsten en vijf leverworsten. In deze steekproef komt de biologische kipleverworst van AH Biologisch het beste uit de test. Goede tweede zijn droge worsten gemaakt van voornamelijk biologisch varkensvlees of varkensvlees van vergelijkbare kwaliteit, zoals biologische Friese droge worst van Weidenaar, leverworst van St. Hendrick, gerookte salami van AH Biologisch en zwarte peperworst van Brandt & Levie.

Akkerman: “Wij willen mensen die bewust met vlees willen omgaan erop wijzen dat er ook bij worsten veel te kiezen valt. Eet je toch vlees bij de borrel of op brood, dan is een biologische kippenworst de beste keuze.”

Over het onderzoek
Het onderzoek naar vleesconsumptie door Nederlanders is verricht door Kien in opdracht van Natuur & Milieu. Het onderzoek is uitgevoerd onder 754 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Het volledige onderzoek wordt zondag bekendgemaakt in het Radio 1 programma Vroege Vogels.

De onderlinge vergelijking van de tien worsten is verricht door onderzoeksbureau Questionmark in opdracht van Natuur & Milieu en hier te vinden.

Lees meer over: Bewust eten

Milieu artikelen