Duurzaamheid is niet een speeltje van deze wethouder, maar een belangrijk speerpunt van de hele gemeenteraad. Dat zegt Purmerends wethouder Roald Helm. In het coalitieakkoord neemt duurzaamheid een belangrijke plaats in. “Purmerend doet veel aan duurzaamheid. Denk aan de Stadsverwarming, maar ook aan hergebruik van straatstenen en het recyclen van betonafval tot stenen. We zijn onlangs aandeelhouder geworden van de Huisvuil Centrale Alkmaar (HVC). De HVC gaat een energiescan uitvoeren binnen onze gemeente. Daar kunnen ook bedrijven hun voordeel mee doen,” aldus Helm. Daarnaast gaat de gemeenteraad burgers, instellingen en andere belanghebbenden consulteren over het onderwerp duurzaamheid.
Elektrische auto’s, gebruik van biogas, de inzet van zonnepanelen. Ook bedrijven kunnen volgens Roald Helm veel doen aan energiebesparing. “Duurzaamheid is niet duur, want op langere termijn kunnen we de investeringen terugverdienen en tegelijk veel doen aan het milieu,” zegt de wethouder. Hij wijst erop dat op het nieuwe bedrijvenpark Baanstee-Noord duurzaamheid een belangrijk item is. “Duurzaamheid moet niet draaien op subsidies,” vindt hij. “De kost gaat voor de baat. Bovendien moeten bedrijven niet te veel vervuilen, want anders kopen straks de klanten deze producten niet meer.” Gemeente Purmerend dingt mee naar de prijs De Gouden Straatsteen 2011, een prijs die gaat naar de opdrachtgever/gemeente die zich het meest heeft ingespannen voor mechanisch bestraten. Ook is de gemeente in de race voor de Duurzaamheidprijs 2011. Zo kan 95 procent van het betonafval een nieuw leven krijgen als straatsteen.
Graffitivrij
De stad heeft met de werkgroep ‘Proper Purmerend’ veel aandacht voor de onderwerpen ‘schoon, heel en veilig’. De wethouder wijst o.a. op het vooruitstrevende en succesvolle Graffitiproject, waardoor Purmerend relatief graffitivrij is. Snel schoonmaken en handhaven zijn daarbij hot items. Ook het aanwijzen van plekken waar graffiti wel is geoorloofd, kan daarbij helpen. De wethouder is minder te spreken over de nutsbedrijven, die zich wat zouden terugtrekken uit het graffitiproject en nu een vast bedrag betalen in plaats van een bedrag per schoonmaakbeurt van de met graffiti vervuilde plekken (elektriciteitshuisjes, etc).
De gemeente besteedt ook veel aandacht aan veiligheid. Onlangs zijn bij wijze van proef in de binnenstad enkele gladde goten van het voetgangersgebied ruwer gemaakt. Ook zijn de stalen naamplaten op bijvoorbeeld de Padjedijk uit het stedelijk tapijt gehaald, ter voorkoming van gevaarlijke glijpartijen door de consumenten.
Bedrijfsafval ondergronds
Het aanbieden van bedrijfsafval door de ondernemers in de binnenstad gebeurt vanaf het voorjaar 2012 ondergronds, net als voor de bewoners van de binnenstad nu al het geval is. Roald Helm: “Ik heb onlangs een keer op woensdag meegedraaid met de ophaaldienst van onze afdeling Uitvoering. Dan zie je veel spullen liggen en dat geeft een rommelige indruk. Soms zie je ook veel grote verpakkingen. Ondernemers krijgen straks, net als de bewoners van de binnenstad, een pasje om het afval in de ondergrondse container te kunnen stoppen. Zeker in het begin is daar een strikte handhaving bij nodig,” zegt Helm. De wethouder doet nu al een beroep op de ondernemers zich goed aan het juist aanbieden van afval te houden. Alles met als doel een schonere binnenstad te krijgen. Hij denkt nog na over de beste verwerking van de aangeboden grote kartonnen verpakkingen. Straks hebben de ondernemers in de binnenstad dus de keus uit het gebruik van ondergrondse containers(met een pasje), door de gemeente beschikbaar gestelde rolcontainers of afvalverwerking door commerciële aanbieders. De ondernemers krijgen van de gemeente over dit onderwerp nog nadere informatie.
Belang handhaving
Roald Helm is blij met de publieksscore met het cijfer zeven voor de totale kwaliteit van de binnenstad. Dit blijkt uit de onlangs gehouden Omnibusenquête. De staat van onderhoud in Purmerend krijgt een 6.6, met als negatieve uitschieter ‘vrijhouden van hondenpoep’.
De wethouder wijst op het belang van goede handhaving. Ook ten aanzien van milieu- en veiligheidsregels bij bedrijven. Ondernemers vinden een bezoek door een milieu- of handhavingambtenaar nog wel eens lastig. Helm: “Ondernemers hebben daar juist baat bij. Bezuinigen op veiligheid is verkeerde zuinigheid. Stel je eens voor dat je brand krijgt in je bedrijf en dat de nooduitgangen zijn versperd. Ook goede regelgeving hoort bij een goed bedrijf. Bovendien: wij maken de wetten niet, maar we moeten ze wel handhaven.” De gemeente Purmerend heeft een logboek voor ondernemers gemaakt over de eisen rond milieu en veiligheid.
Bron: Regio Zaken december 2011