HomeNieuwsMilieuMeulenberg: ‘Fietstocht in teken van duurzaamheid’ (deel 1)

Meulenberg: ‘Fietstocht in teken van duurzaamheid’ (deel 1)

BertZonnepanelen

Stadspartij-bestuursvoorzitter Simon Slagt en raadslid Bert Meulenberg fietsten op zaterdag 16 april jl. mee met een fietstocht door Purmerend. Deze fietstocht was georganiseerd door Milieudefensie Waterland onder het motto “een tandje erbij voor het milieu”. De afgelegde route van 18 kilometer leidde de 22 deelnemers, waaronder raads- en commissieleden en aanhangers van verscheidene milieubewegingen, langs diverse objecten in Purmerend die binding hebben met het milieu.

Hieronder is deel 1 van het verslag van Bert Meulenberg te lezen, woensdag deel 2.  

Milieustraat

Allereerst bezochten de deelnemers de milieustraat op industrieterrein “de Koog”. Hier kregen ze uitleg van een manager van de gemeente over de verwerking van de diverse soorten aangeboden afvalsoorten. Duidelijk werd dat van het aangeleverde afval het merendeel weer wordt verwerkt of hergebruikt. Zelfs asbest wordt binnenkort door gebruik van een speciaal procedé weer geschikt voor hergebruik. Uiteraard wordt het niet meer ingezet als asbest. Al met al werd duidelijk dat de milieustraat een grote bijdrage levert aan het milieu, door het merendeel van het aangeboden afval een tweede kans te geven.

Heemtuin

De groep vervolgde de fietstocht voor een bezoek aan de Heemtuin. Deze tuin, die door leden van het IVN Natuur- en Milieueducatie Waterland wordt onderhouden, was voor veel van de aanwezige een eyeopener. Op het eerste gezicht leek het een veld met hier en daar een populatie van riet en pollen. Maar na het verhaal van de vrijwilligers van IVN werd duidelijk dat dit toch in een ander licht moest worden gezien. Door het afgraven en de verschraling van de bodem krijgt  een scala van rietsoorten, planten en bloemen de kans om te bloeien. Een bezoek aan de Heemtuin is een aanrader. Bezoekers hebben vrij entree. Er zijn ook excursies waarbij tegen een kleine vergoeding door medewerkers van IVN uitleg wordt geven over de functie van de heemtuin en de aanwezige planten en bloemen.

Zonnepanelen

Het volgende bezoek was zonnepanelenleverancier Harrems aan de Spoorstokstraat (foto). De groep werd ontvangen met koffie, thee of limonade. Er volgde een gepassioneerde uitleg over de voordelen van zonnepanelen door Frederik Harrems. De op zijn woning gemonteerde panelen diende als voorbeeld bij vragen hoe het nu werkte bij particulier gebruik. Vooral in de kostprijs waren de meeste deelnemers geïnteresseerd. Voor een normale eengezinswoning komt de kostprijs uit op ongeveer 7.200 euro, als je het wil laten monteren komt daar nog 1.220 euro bij. Alles inclusief BTW. De dan gemonteerde panelen wekken meer dan voldoende stroom op voor een eengezinswoning. Wordt er meer stroom opgewekt dan voor eigen gebruik benodigd is dan kan het overschot worden teruggeleverd aan een energieleverancier. Hiervoor geld een afgesproken prijs per KWh. Er zijn ook zonnepanelen voor op de camping, de boot en voor de camper.

Morgen deel 2.

Reageer op dit artikel

ZIE OOK:

Foto: Frank Alberts

Milieu artikelen