HomeNieuwsMilieuInterview met handhavers: “vuildumpingen doorn in oog veel Purmerenders”.

Interview met handhavers: “vuildumpingen doorn in oog veel Purmerenders”.

vuildumpingen
Door meeuwen opengescheurde vuilniszakken met etensresten, door de straat gewaaide kartonnen dozen en ander lukraak naast vuilcontainers gedumpt afval of verpakkingsmateriaal. Het is – terecht – een doorn in het oog van veel Purmerenders. “We letten er dan ook scherp op en boetes zijn hoog”, stelt gemeentelijk handhaver Dylan. We spreken hem en zijn collega Saskia.
Saskia laat een aantal foto’s zien die er niet om liegen. “Dit komen we zoal tegen op straat. We zien het zelf of we krijgen meldingen van Purmerenders. Afvaldumpingen zijn een serieus probleem”, legt ze uit. “We krijgen ontzettend veel meldingen binnen van bewoners. Die storen zich enorm aan de troep in hun straat.” Op de foto’s zien we onder andere vuilniszakken in de sloot, door ongedierte uit elkaar gerukte afvalzakken en compleet gedumpte en in elkaar getrapte meubelstukken. “Hup, gooi daar maar neer. Het is ronduit asociaal”, schudt Dylan z’n hoofd.
Hoeveel meldingen van vuildumpingen krijgen jullie?
Saskia: “Tussen januari 2016 en november 2016 ontvingen we maar liefst 528 meldingen van gefrustreerde inwoners. Het is ook irritant. We hebben in onze stad veel bewoners die keurig netjes met hun vuil omgaan of actief opruimen in de straat. Dan is het nét schoon en dan gooit een ander z’n rommel er gewoon neer. Ik begrijp dat niet.”
Wat doen jullie bij een melding?
Dylan: “We rijden er dan heen en zorgen allereerst dat de boel wordt opgeruimd. De boel weer netjes krijgen is de eerste prioriteit. Eerst de overtreding beëindigen en pas dan gaan we actief op zoek naar de dader. Als we die achterhalen krijgt die een fikse boete en ook de kosten van het opruimen worden bij hem of haar in rekening gebracht.”
Achterhalen jullie afvaldumpers?
Dylan: “Rond de 80 procent van de overtredingen lossen we op. Dat is veel. Dat geeft ook wel een goed gevoel.”
Hoe hoog zijn de boetes?
Saskia: “Verschillend, maar het kan zo oplopen tot zo’n 400 euro. Als iemand het wel makkelijk vindt om grote kartonnen dozen op straat neer te zetten, in plaats van deze klein te maken voor de papierbak, dan laten wij een auto komen die de dozen naar de Milieustraat brengt. Die kosten komen voor rekening van de overtreder.”
Hoe achterhalen jullie overtreders?
Dylan: “Bij een afvaldumping stellen we een onderzoek in om de dader te achterhalen. Daar hebben we onze manieren voor. Maar neem van mij aan dat we stevige bewijzen hebben. Die krijgt de dader, naast een boete en opruimkosten, ook te zien. Dan vallen zaken niet meer te ontkennen.”

Hoe reageren mensen als ze een boete krijgen?
Saskia: “Verschillend. Vaak zijn ze het er niet mee eens, dan word ik vierkant uitgescholden voor alles wat los en vast zit. Aan de andere kant begrijpen veel mensen het ook wel hoor. Dan snappen ze na een uitleg ook wel waarom we hier streng tegen optreden. Nee, waarschuwen doen we niet meer. Mensen weten vaak heel goed dat wat ze doen, niet oké is.”

Wat als je niet betaalt?
Saskia: “Dan volgen aanmaningen en uiteindelijk komt het bij de deurwaarder ter afhandeling.”
Ondergrondse containers zijn wel eens vol toch? Dan zetten mensen de zak ernaast.
Dylan: “Dat zal zijn, maar dan nóg zet je een vuilniszak met stinkluiers of etensresten niet naast de container. Er komt allerlei ongedierte op af, geeft troep en is een verloedering van het straatbeeld. Vuil trekt ook ander vuil aan. Zo werkt dat vaak. Gewoon niet doen.”
Wat moet je dan doen bij een volle container?
Dylan: “Als een ondergrondse container vol is, dan krijgt onze afdeling Uitvoering een melding. Er zit namelijk een sensor op de containers. Ze komen dan zo snel mogelijk. Duurt het te lang? Bewaar ‘m dan liever even in de schuur of berging als je ‘m niet gelijk kwijt kunt. Maar zet vuilniszakken asjeblieft niet op straat.”
Saskia vult aan: “Mensen weten soms ook niet dat ze toegang hebben tot de twee meest dichtstbijzijnde ondergrondse containers. Dus als de ene vol is, dan kun je nog naar de ander.”
Het zijn lang niet altijd vuilniszakken…
Dylan: “Nee joh, complete kinderkamerinrichtingen, bureaustoelen, ladingen piepschuim en matrassen worden naast de container gezet of elders gedumpt. Je wil niet weten wat we soms tegenkomen. Zo onnodig allemaal. Je kunt de gemeente ook altijd even bellen en ook bij onze Milieustraat aan de Van IJsendijkstraat kun je alles gratis en voor niks kwijt. Heb je grofvuil, maar je kunt het niet zelf brengen? Via www.purmerend.nl/afval kun je heel eenvoudig een melding doen. Komen we het zo, gratis en voor niks, ophalen.”
Wil je nog wat kwijt?
Saskia: “Ja, het is natuurlijk niet alleen maar kommer en kwel. We hebben ontzettend veel actieve Purmerenders die zich vrijwillig inzetten om de stad schoon te houden en zwerfvuil rapen. Dat werkt aanstekelijk en al die mensen helpen ons enorm!”

Milieu artikelen