Een Beemsterling in hart en nieren met een uitgesproken mening op het agrarisch leven in droogmakerij Beemster is overleden. Nog onlangs vierde hij samen met zijn vrouw Rietje in kleine kring zijn 60 jarig huwelijk.
Nico de Lange sprak tijdens de uitvaartplechtigheid de onderstaande herdenkingsrede uit.
‘Beste Rietje, gezinsleden, kleinkinderen, familie, aanwezigen,
Het is voor de tweede keer in korte tijd dat ik jullie toespreek, deze keer zonder gepaste vreugde en goede wensen bij het 60 jarig huwelijk. Dat het zo snel zou gaan zullen weinigen hebben voorzien.
Het was in 1974 dat Joop Droog betrokken raakte bij de oprichting van de Beemster Polder Partij één van de eerste lokale partijen in het politieke landschap.
Er was veel onvrede in de agrarisch georiënteerde gemeente Beemster en het moest anders.
Als man van het eerste uur heeft Joop bijgedragen aan de gestaag groeiende BPP en het was in 2002 dat er een beroep op Joop werd gedaan voor de gemeenteraadsverkiezingen in dat jaar. Hij ging akkoord om op een “veilige” vijfde plek op de kandidatenlijst te gaan staan. Het was op de avond van de verkiezingsuitslag dat ik Joop belde om naar het gemeentehuis te komen, naast de vele bestuursfuncties werd het ook nog acht jaar raadslid van de gemeente Beemster.
Joop schroomde niet om de noodzakelijke onderwerpen aan de orde te stellen, zo stond Joop mede aan de basis van een uniek waterberging systeem van een totaal andere dimensie.
Aanleiding was een enorme clusterbui begin deze eeuw. Akkers stonden blank en gewassen raakten verloren. Het water kon niet weg en gezocht werd naar een toekomstgerichte oplossing. Niet een traditionele waterberging van 10 Ha aaneengesloten kostbare agrarische cultuurgrond waar, volgens Joop, ook nog eens 100 Ha natuur /schaduwwerking bij zou komen. En de oplossing -hoe bedenk je het- een meer in de Droogmakerij Beemster.
Met collega’s en overheden is Joop aan de slag gegaan en zo ontstond er een systeem van berging tot een factor 6 van de 10 Ha. Dit werd bereikt door het verlagen van een groot deel van het peil in het direct te bemalen gebied, ironisch genoeg genaamd: “Drooglegging door sponswerking”, dit systeem heeft zich inmiddels meer dan bewezen.
Gedurende die periode van 8 jaar was het niet uitsluitend voor de eigen fractie maar meer nog voor de gevestigde orde dat niet alles zou gaan zoals het daarvoor ging.
Meermalen heeft Joop collega bestuurders, inclusief burgemeesters, op deskundige wijze laten weten dat er meer is dan platte beleidsdocumenten en bureaucratie. Met altijd als doel het beste te bereiken voor de droogmakerij Beemster en haar inwoners. Voor onze fractie was dit een mooie, leerzame periode.
In de periode na het actieve raadslidmaatschap heb ik nog vele keren een beroep gedaan op de dieper liggende aspecten van onderwerpen waar vaak een gedegen raad en advies uit voortkwam. Naast het bestuurlijke werk hebben we ook kunnen genieten van ontspannende, soms tot de late uurtjes durende, bijeenkomsten waar Joop vaak de smaakmaker was met een select gezelschap om zich heen.
Na de fusie met de gemeente Purmerend in 2022 heeft de voormalige BPP nu als Stadspartij- Beemster Polder Partij nog altijd veel inbreng in de nieuwe gemeente Purmerend waar met name de Beemster zaken mede door zijn deskundigheid, analyses en goede raad leidde tot een bijzonder prettige samenwerking. Waarvoor onze dank.
Joop: het was mij een genoegen om je te hebben gekend bedankt en vaarwel!’
Nico de Lange.