HomeNieuwsWelzijnHelana Aslander en Coen Lageveen in gesprek met Tineke Abercrombie

Helana Aslander en Coen Lageveen in gesprek met Tineke Abercrombie

Abercrombie
Helana en Coen, hebben met Tineke Abercrombie afgesproken op een zaterdagmorgen op de Koemarkt. Terwijl het buiten zachtjes regent zitten wij in één van de gezellige koffiegelegenheden op dit mooie plein.
Tineke, al 9 jaar voorzitter van de Vereniging Historisch Purmerend, is een rasechte Purmerendse. Haar ouders, de familie Schoorl, zijn in 1948 in de Kanaalstraat in Purmerend komen wonen. Zij begonnen daar een veevoederbedrijf. Het is ook de straat waar Tineke is geboren, in 1955, als 1 van de 7 kinderen van de Fam. Schoorl. Hoe toevallig stond haar wieg letterlijk in het toenmalige Purmerends Museum, wat toen de Oudheidkamer van Purmerend heette.
Het vrijwilligerswerk werd Tineke met de paplepel ingegoten. Haar vader was al vrijwilliger bij Purmerend Marktstad, die nu bijna 80! Jaar bestaat. Tineke was 14 toen haar vader helaas overleed.
Net als Pieter Dooper, de projectmanager van Attica, die wij enige tijd geleden interviewden, vindt zij dat Purmerenders veel trotser op ‘hun’ stad mogen zijn. “Iets wat we al kunnen laten zien door de Purmerendse vlag veel meer te gebruiken”.
Zo heeft Purmerend een rijk verleden. Omdat Purmerend tussen drie meren in lag, de Beemster, De Purmer en Wijdewormer, was de visvangst erg belangrijk voor Purmerend. En werd de Purmerendse vis zelfs verkocht op de Purmerendse vismarkt langs de Theems in Engeland. Maar toen deze drie meren werden drooggelegd moesten de Purmerenders een andere inkomstenbron zoeken. Purmerend werd een heuse Kaasstad. En kreeg Purmerend de eerste Albert Heijn buiten Zaandam.
Om het nog aantrekkelijker te maken voor toeristen om naar Purmerend te komen, zou het ,volgens Tineke, misschien een goed idee zijn om een (toeristische) kaasmarkt terug te brengen in de stad. De kaashandel floreerde ooit en markten zijn altijd belangrijk geweest voor de stad. Tineke is dan ook enorm te spreken over de plannen van een nieuwe markthal op de plaats van de vroegere ‘Nuka-hal’.
Om naast de toeristen ook de eigen inwoners van Purmerend meer over het verleden van onze stad te vertellen is de VHP, samen met het Gilde, in 2009 gestart met wandelingen door het centrum van Purmerend om de geschiedenis van de stad te vertellen.
Zoals gezegd is Tineke al weer 9 jaar voorzitter van de Vereniging HIstorisch Purmerend (VHP). Nog 3 jaar te gaan. Dan wil Tineke plaats maken voor een andere voorzitter. Iets waar zij zeker mee kan leven. Zij vindt het prima dat er dan mensen komen met andere, nieuwe ideeën en inzichten.
De VHP werkt goed samen met het Waterlands Archief en het Purmerends Museum. De enige partij waar VHP een beter samenwerking mee wenst is de gemeente Purmerend, benadrukt Tineke. “Want tot op heden worden wij, als VHP, niet automatisch betrokken door de gemeente bij nieuwbouwprojecten in of rond de binnenstad en dat vinden wij erg jammer”, gaat Tineke verder.
Waar Tineke zich ook wel een beetje zorgen over maakt is het feit dat er straks na het vertrek van de afdeling verloskunde uit het Waterlandziekenhuis er bijna geen Purmerenders meer worden geboren. Misschien moeten we, net als in Amstelveen, 1 verloskamer in Hoorn tot stukje Purmerends grondgebied verklaren, zodat er daar dan toch Purmerenders kunnen worden geboren.
Aan het eind van dit leuke, gezellige gesprek met deze boeiende vrouw vragen wij of zij nog iets kwijt wil en het antwoord is toch weer dat wij, Purmerenders, trotser op onze stad mogen en moeten zijn en dat de gemeente de samenwerking opzoekt met VHP. En met deze wijze woorden nemen we afscheid van elkaar.
Helana Aslander en Coen Lageveen

Welzijn artikelen