HomeNieuwsWelzijnHelana Aslander en Coen Lageveen in gesprek met Peter Knook

Helana Aslander en Coen Lageveen in gesprek met Peter Knook

PeterKnook
We hebben met Peter thuis afgesproken. In zijn woning in de wijk Overwhere, de wijk waar Peter al vanaf 1982 woonachtig is. “Met veel plezier in een heerlijke rustige wijk” aldus Peter, van wie de dochter in Australië, een zoon in Zürich en de jongste zoon thuis woont.
Geboren en getogen
Peter Knook, geboren op 8 januari 1957, in het toenmalige Liduina ziekenhuis in Purmerend, is als jongste van 12 kinderen beschermd opgevoed, zonder invloeden van buitenaf zoals Peter het zelf omschrijft. Het gezin werd katholiek opgevoed, in de boerderij ‘Mariahoeve’ aan de Westerweg in de Purmer. Na 1,5 jaar op de kleuterschool gezeten te hebben op het  Venediën, “bij de Nonnen”, ging Peter naar de RK jongensschool op de plaats waar nu parkeergarage Claxonate staat. Na deze school liep Peter de RK Mavo en later de MEAO in Alkmaar door. 
Carrière
Na 5 jaar werken bij een accountantskantoor ging Peter zijn geld verdienen, als boekhouder, bij een makelaarskantoor in Purmerend. Na een aantal jaren plezierig gewerkt te hebben zocht Peter een nieuwe uitdaging: interim manager voor KPMG. Hier kijkt Peter trots op terug, hij heeft hier veel geleerd maar ook zeker veel bereikt, ook omdat hij tussendoor de HBO opleiding Bedrijfskunde afrondde. Voor o.a. ING en ZwitserLeven heeft Peter de nodige processen op touw gezet.
In 2002 heeft hij toch maar ingeschreven bij de KvK. Enkele jaren later werd met een zakelijke partner het bedrijf Partners In Assurantiën opgezet. In 2012 besloot Peter dat hij alleen verder wou gaan, verkocht de verzekeringstak en ging verder als Partner In Administraties. Een keuze die, zoals Peter zelf aangeeft, eindelijk eens geen naïeve beslissing was in mijn leven.
Naast zijn drukke baan zet Peter zich ook in voor een aantal verenigingen en stichtingen. Zo is hij bestuurslid geweest bij woningbouwvereniging ‘Passtoors”, later bekend als De Hoeksteen en weer later als Intermaris Hoeksteen. Na 25 jaar in het bestuur, Peter was toen ondertussen lid van de Raad van Commissarissen, vond hij dat wel genoeg. In 2012 werd Peter penningmeester van Hospice het Thuis van Leeghwater in de Beemster.  En ook de VHP wist Peter te strikken als penningmeester. Beide doet Peter tot  op de dag van vandaag nog steeds met veel plezier en toewijding. 

Operettevereniging
Peter is ook al vanaf 1993 lid van de Operette Vereniging  Purmerend en Omstreken. Sinds 2008 is Peter voorzitter.  Een vereniging die, uiteraard, veel doet op het culturele gebied. Zo heeft  de operettevereniging elk jaar een uitvoering.  Dit jaar is het de operette Die Fledermaus. Wekelijks oefenen de, toch veelal jongere, leden met veel enthousiasme om, in november, in authentieke kleding en in een professionele setting  in De Purmaryn 4 uitvoeringen te geven. Stiekem hoopt Peter op een evenaring van 2010. Toen was de uitvoering van ‘De Jantjes’ met maar liefst 5 uitverkochte voorstellingen een groot succes en kreeg de vereniging de Zilveren Purmerender uitgereikt door burgemeester Don Bijl.
Peter zegt blij te zijn met de Purmaryn. Hij is tevreden met de samenwerking en ook in de programmering  kan hij zich vinden. Hij vindt ook zeker dat de het theater groot genoeg is. Met grotere zalen wordt vooral het optreden van verenigingen veel moeilijker, zeker om de zalen dan vol te krijgen.

Purmerend nu
Wat Peter mist is het initiatief vanuit de gemeente om culturele instellingen met elkaar te verbinden. Zo krijgen bijvoorbeeld het NKT, Purple en de operettevereniging subsidie. Stel als gemeente de voorwaarde dat ze elkaar versterken. En wijs de jongeren die, als ze 20 jaar worden en van het NKT af moeten, naast het bestaan van Purple, ook op de vele mogelijkheden die de operettevereniging deze jongeren kan bieden.
Peter, een rasechte Purmerender, vond Purmerend vroeger toch wel een stad waar het initiatief ontbrak. Maar Peter ziet de omslag, de stad is goed op weg om een moderne stad te worden, zeker door een cultureel evenement als Reuring. Een evenement dat staat of valt met vrijwilligers. Ook vindt hij Purmerend een nette stad, vooral door de huidige burgemeester.” Een burgemeester die normen en waarden uitstraalt en daar ook naar handelt ”, aldus Peter.
Een punt van verbetering vindt Peter om, als gemeente, actiever op te treden naar ondernemers die voornemens zijn om te investeren in nieuwbouw.  Zo heeft Peter enkele klanten die  bouwplannen hebben/hadden in de Baanstee-Noord. Maar dat werd een te ‘stroperig’ verhaal waardoor een aantal afzagen van nieuwbouw. “Communiceer wat de status is van aanvraag en informeer tijdig de voortgang van het proces. Weet wat er leeft en verschaf duidelijkheid naar de klant, tijd is een punt”, aldus Peter die er geen doekjes om windt.
Uit het gezellige, open en fijne gesprek blijkt wel wat voor ‘verbinder’ Peter is. Door zijn contacten met andere  Purmerenders blijkt hoe je je samen kunt versterken om bepaalde doelen te bereiken. Iets waar de stad Purmerend en haar inwoners dan weer profijt en plezier van hebben. Als voorbeeld noemt Peter de oprichting van ‘Stichting Purmer Valley’. Drie ondernemers  zetten een samenwerking op tussen ICT-bedrijven met als doel om educatie, kennisdeling en het totale ICT-klimaatverbetering te optimaliseren. Daarnaast biedt het concept voor de stad Purmerend en metropool Amsterdam werkgelegenheid op verschillende vlakken. Het concept zal jong talent aantrekken, om educatie en kennisdeling uit te dragen op het gebied van ICT.  Maar ook tot doel heeft om mensen aan het werk te krijgen en scholen te voeden, ondersteunt door de gemeente Purmerend.
Als rode lijn in het leven van Peter loopt het netwerken en het investeren in menselijke contacten. Waarbij hij ervan geniet om talent en kwaliteit bij anderen naar boven te halen.
Peter Knook, een stadgenoot om trots op te zijn en een Purmerender die trots is op Purmerend!

Welzijn artikelen