HomeNieuwsWelzijnGuus Jansen in gesprek met Erik Treffers, voorzitter van Repair Café

Guus Jansen in gesprek met Erik Treffers, voorzitter van Repair Café

ErikTreffers
Ik sprak Erik bij hem thuis.Het verzoek aan hem om met één van de medewerkers van deze stichting een interview te houden, was voor Erik een uitgelezen kans dit zelf te doen.
Door zijn bevlogenheid als voorzitter, kreeg ik de mogelijkheid een kijkje te nemen in de werkwijze van de Stichting. Het  gesprek duurde ruim een uur en gaf inderdaad een goed inzicht in de werkwijze van  Repair Café.
Erik Treffers woont sinds 2005 in Purmerend en is door een spierziekte afhankelijk van zijn elektrische rolstoel en aangepaste woning, wat hem niet nalaat met veel passie over zijn Repair Café te praten. Daaraan is hij sinds 2014 verbonden.
Ook bij ‘Opgewekt in Purmerend’ is hij ondersteunend lid. Een organisatie, die een betere leefomgeving voorstaat door in samenwerking te zoeken en  te werken aan duurzame projecten.
Zijn interesse op elektronisch gebied heeft hij zichzelf eigen gemaakt en hij kan daar veel over vertellen. Repair Café is niet specifiek iets Purmerends, maar is ontstaan in Amsterdam door de journaliste Martine Bosma die in 2009 de wegwerpcultuur wilde afremmen. Goed voor zowel het milieu als de portemonnee en de economie. Dit sloeg zo goed aan, dat de daaruit ontstane beweging zich langzaam uit is gaan breiden door heel Nederland, als Repair Café Nederland en zelfs in het buitenland zijn er initiatieven. In circa 20 landen heeft dit een vervolg gekregen als Repair Café International.
Als Stichtingsvorm kunnen donaties gegeven worden voor de diverse vervangingsonderdelen, welke de vrijwilligers voorreparatie van de elektronische apparatuur nodig hebben. Respectievelijk de gemeente Purmerend en de Rabobank hebben een startersubsidie en een financiële ondersteuning gegeven om de vrijwilligers de mogelijkheid te geven deze reparaties te kunnen doen.
Erik vindt de vrijwilligers het waardevolste ‘bezit’ van de Stichting. Zonder hen heb je geen bestaansmogelijkheid. Daar moet je in goed in ‘investeren’ is zijn mening. Repareren is een snel verdwijnende kunst die nodig een comeback moet maken. Gelukkig zijn er mensen die deze kunst nog uitstekend beheersen. Zo ook onze vrijwilligers en ze delen deze vaardigheid en kennis graag.
Nou is het niet zo dat u uw kapotte apparaat afgeeft en later weer ophaalt. Er wordt alleen gerepareerd op het Repair Café in aanwezigheid van degene die om reparatie van een apparaat verzoekt. De bedoeling is om  te laten zien en ervaren dat repareren loont. Eigenlijk zijn onze reparateurs ook een beetje onderwijzer.
Ongeveer een jaar geleden in vanuit de stichting wederom voor drie jaar een beroep gedaan op de gemeente Purmerend voor een bijdrage, mede in samenspraak met de Rabobank.
De stichting zorgt er goed voor om met de beschikbare geldmiddelen zuinig om te gaan. Het meeste geld gaat zitten in het uitvoeren van de reparaties door de vrijwilligers. Door de praktijkervaring kan men op jaarlijkse basis de kosten overzien voor wat noodzakelijkerwijs moet worden aangeschaft om de reparaties uit te kunnen voeren.
Hierdoor kan, behalve de startersubsidie, mogelijk onderbouwt een beperkte jaarlijkse subsidie bij de gemeente worden aangevraagd. Dit om de eindjes aan elkaar te kunnen blijven knopen.
De samenwerking met de gemeente Purmerend is prima ook wat betreft de locaties welke door Clup Welzijn worden geboden in Heel Europa en Triton.
Op de vraag: Wat zou er beter kunnen in Purmerend is Erik zijn antwoord: “ het besef, dat zonder de vrijwilligers deze stichting niet draaiende gehouden zou kunnen worden. Dat is iets waar men niet snel bij stilstaat. Deze vrijwilligers verdienen dan ook de nodige aandacht.”
Persoonlijk is Erik uitermate tevreden over Purmerend en het WMO-beleid. “Het rijden met een elektrische rolstoel op oneffen paden verdient wel de nodige aandacht vanwege de gevoeligheid van zeg maar de stuurknuppel.”
De vrijwilligers van Repair Café Purmerend proberen via gratis reparaties voor iedereen, apparaten een 2e leven te geven. Een tegemoetkoming voor de kosten is altijd welkom.
Op hun website www.repaircafepurmerend.nl staan de tijden en plaatsen waar mogelijke reparaties uitgevoerd kunnen worden.
De reparaties zelf zijn gratis en dat zal altijd zo blijven. Je betaald alleen de onderdelen. Maar in de praktijk zijn voor 90% van de reparaties geen onderdelen nodig of gaat het om klein grut zoals een kroonsteentje of een zekeringetje en die krijgt je gewoon van ons. Het staat de mensen uiteraard vrij een fooi te geven.
Door de laagdrempeligheid van het gratis werken is het juist voor mensen met een krappe beurs een uitkomst.

Het basisidee achter Repair Café blijft evenwel het (laten) repareren van gebruiksgoederen om ze weer onderdeel te laten worden van ons dagelijkse doen en laten. Niet weggooien zonder eerst te kijken of het kan worden gerepareerd!
Erik besluit: “Of iemand veel of weinig te besteden heeft maakt voor ons niks uit. Zolang het maar gerepareerd wordt. Weggooien?  Mooi Niet!”

Welzijn artikelen