HomeNieuwsMilieuGreenpeace: ’Verontrustend resultaat nieuw onderzoek naar middelengebruik tuinplanten’

Greenpeace: ’Verontrustend resultaat nieuw onderzoek naar middelengebruik tuinplanten’


Greenpeace noemt de sierteelsector nog steeds een ’grootverbruiker van bestrijdingsmiddelen’. Schokkend noemt zij dat dit voorjaar 58 keer een illegale stof werd aangetroffen op tuinplanten die bij tuincentra in het schap stonden. Drie jaar geleden was dit nog 14 keer. Toch ziet de milieuorganisatie ook een aantal lichtpuntjes.
In maart heeft Greenpeace bloeiende tuinplanten onderzocht van Intratuin, GroenRijk, Welkoop/Boerenbond en Life & Garden. De milieuorganisatie noemt het ronduit schokkend dat er 58 keer een stof werd aangetroffen die in Nederland en/of de Europese Unie verboden is. Op 81 van de 84 tuinplanten werden resten van bestrijdingsmiddelen gevonden. Drie tuinplanten waren vrij van residu. Op de 84 tuinplanten werden in totaal 571 restanten van bestrijdingsmiddelen gevonden. Dit komt neer op een gemiddelde van zeven middelen per plant en dat aantal komt overeen met het aantal dat ook drie jaar geleden bij vergelijkbaar onderzoek werd aangetroffen.
’MPS voldoet niet’
Van 90% van de planten kon de herkomst worden achterhaald. Hiervan kwam ruim 70% uit Nederland en de rest uit andere EU-landen: Duitsland, Denemarken, België, Italië en Portugal. Zo’n 80% van de geteste planten was afkomstig van kwekers met keurmerk MPS-A of MPS-A+. Volgens Greenpeace zat op producten met het MPS-keurmerk net zo vaak schadelijke of zelfs verboden middelen als op producten zonder keurmerk.
Skimmia, Rhododendron en Campanula kwamen als slechtste uit de bus als het gaat om de aanwezigheid van pesticiden die door Greenpeace als zeer giftig voor bijen worden bestempeld.
Ook goed nieuws
Toch ziet Greenpeace ook goed nieuws. Een vergelijking tussen de onderzoeksresultaten van nu en die van 2014 laat zien dat er beduidend minder voor bijen schadelijke middelen zijn gebruikt. Het aantal residuen hiervan is ruim gehalveerd.
Intratuin en Welkoop komen volgens Greenpeace in verhouding beter uit bus dan GroenRijk en Welkoop/Boerenbond. Deze laatste doet het volgens Greenpeace het slechtst als het gaat om de aanwezigheid van residu van ongewenste middelen.
Lees hier het hele rapport.

Milieu artikelen