HomeNieuwsMilieuGasloos verwarmen in opmars

Gasloos verwarmen in opmars


640 miljoen m3 gas. Zoveel kan Nederland jaarlijks besparen als alle huishoudens die aan een nieuwe cv-ketel toe zijn, kiezen voor een warmtepomp.

Dit klimaatvriendelijke alternatief voor de ouderwetse ketel wint aan terrein, maar is nog lang niet bij iedereen bekend: inmiddels hangt in zo’n 150.000 woningen een warmtepomp. Om deze ontluikende markt aan te jagen, start Natuur & Milieu een collectieve inkoopactie voor duurzame warmte.

Marktaanjager

Natuur & Milieu had al eerder succes met collectieve inkoopacties: de actie Zon Zoekt Dak zorgde voor 50.000 extra zonnepanelen op de Nederlandse daken. Ook voor elektrisch rijden realiseerde de organisatie zo een marktdoorbraak: in 2014 was 20% van de elektrische auto’s van particulieren afkomstig van de actie Nu Elektrisch. Door ook nu de kracht van collectieve inkoop in te zetten, wordt de vraag verhoogd, kan de prijs dalen en is een versnelling in deze jonge markt voor duurzame warmte mogelijk. En die vraag van huiseigenaren is er: de actie staat pas een week open en er zijn al honderden aanvragen binnen.

Enorm bespaarpotentieel

Van alle woningen waar nu een warmtepomp hangt, is het grootste gedeelte nieuwbouw. Maar het grootste bespaarpotentieel zit juist bij de grote groep woningeigenaren van bestaande bouw. Maar liefst 400.000 huishoudens zijn dit jaar toe aan de vervanging van hun cv-ketel. Als deze allemaal kiezen voor een warmtepomp, bespaart dat Nederland 640 miljoen m3 gas en 1,15 miljoen ton CO2-uitstoot, evenveel als wanneer er 1.000 auto’s 144 rondjes om de aarde zouden rijden.

Subsidie duurzame warmte nog nauwelijks benut

Sinds 1 januari is er een subsidiepot van € 70 miljoen opengesteld voor duurzame energie-opwek: de ISDE-regeling. Ook voor de aanschaf van duurzame warmte-oplossingen, zoals een warmtepomp en een zonneboiler, is een deel gereserveerd. Hier is tot op heden echter nog zeer weinig gebruik van gemaakt: € 57 miljoen van het totaalbedrag zit nog in de pot. Het subsidiebedrag kan per warmtepomp, afhankelijk van het model, oplopen tot wel € 2.300.

Nog onbekend, maar wel bemind

In Nederland is de warmtepomp nog relatief onbekend, vanwege onze geschiedenis met goedkoop gas voor de cv-ketel. Een warmtepomp gebruikt niet of nauwelijks gas, maar haalt de warmte uit de bodem of uit de lucht. De werking is vergelijkbaar met hoe een koelkast juist de kou uit de lucht gebruikt. In Scandinavische landen, Duitsland en Oostenrijk worden warmtepompen wel al jaren veelvuldig en met groot succes toegepast. De installatie is geliefd bij zijn gebruikers vanwege het hoge comfort en de gelijkmatige warmteafgifte.

Over de actie

De collectieve inkoopactie geldt voor zowel warmtepompen als zonneboilers. Huiseigenaren krijgen een maatwerkadvies voor de beste en meest duurzame oplossing voor hun specifieke woning. De actie wordt mede mogelijk gemaakt door de ASN Bank. Voor de praktische uitvoering werkt Natuur & Milieu samen met Nefit, vanwege de duurzaamheid van de warmte-oplossingen, de betrouwbaarheid, landelijke dekking en scherpe prijs.

Milieu artikelen