Er is bijna twee miljard euro beschikbaar voor behandelingen van jongeren binnen de jeugdzorg of in een jeugdgevangenis, maar of de behandelingen wel werken weet niemand. Dat meldt overheidsvakblad Re.Public in haar meest recente editie. ‘Er is 70 procent recidive. We kunnen niet maar wat blijven hobbyen.’
‘Eigenlijk is er in Nederland geen een behandeling voor jongeren in de jeugdzorg of in een jeugdgevangenis waarvan bekend is of deze echt werkt’, zegt Andries Korebrits, hoogleraar forensische psychiatrie in Nijmegen en forensisch kinder- en jeugdpsychiater in de justitiële jeugdinrichting Het Keerpunt in Cadier en Keer.
Volgens Korebrits en zijn collega Jan Willem Veerman, bijzonder hoogleraar speciale kinder- en jeugdzorg, is het hoog tijd dat er onderzoek komt naar de effecten van behandelingen. Op het symposium Gezinsonderzoek donderdag en vrijdag in Nijmegen zullen ze allebei een pleidooi houden voor meer onderzoek.
Volgens Korebrits is er wel wat onderzoek beschikbaar over de effecten van gezinstherapie, maar dat is buitenlands onderzoek. Korebrits: ‘Dat is zo weinig, dat zet geen zoden aan de dijk. Bovendien kun je die onderzoeken niet zomaar vertalen naar de Nederlandse situatie. Als er op deze manier geneesmiddelenonderzoek gedaan zou worden, kwamen ze nooit op de markt.’ Bovendien twijfelt de hoogleraar aan de onafhankelijkheid van deze buitenlandse onderzoeken: ‘Ze zijn meestal gedaan door de mensen die de behandelmodules verkopen.’ Korebrits is in zijn instelling alvast begonnen met eigen onderzoek. Hij legt van alle jongens die er binnenkomen zoveel mogelijk gegevens vast, van informatie over hun voorgeschiedenis tot hun omgang met agressie.
Het liefst zou hij ook een dna-onderzoek doen: ‘Iemand kan een aangeboren afwijking hebben. Dan heb je misschien meer aan medicijnen dan aan gedragstherapie. Bovendien kan genetisch materiaal veranderen onder invloed van de dingen die je meemaakt. Onderzoek moet dus ook herhaald worden.’ Korebrits en Veerman vinden het jammer dat staatssecretaris Albayrak van Justitie wél miljoenen beschikbaar stelt voor het terugdringen van de hoge recidive onder jongeren, maar ‘nauwelijks middelen inzet voor wetenschappelijk onderzoek’. Korebrits: ‘Want als je recidive wilt voorkomen, moet je wel weten of de middelen die je inzet ook echt helpen. Nu hobbyt iedereen maar wat eigenlijk.
Bron: rePublic