
foto Stadspartij
Onlangs stelde de Stadspartij technische vragen naar aanleiding van een alarmerende brief van milieuorganisatie M.O.B.
Onderwerp van de brief van M.O.B. is de stand van zaken van de biomassacentrales en het potentiële gevolg van een faillissement van de Stadsverwarming.
Uit de beantwoording door het college van de technische vragen blijkt dat er momenteel geen reden is om zorgen te maken over de continuïteit van de Stadsverwarming. Laat staan het beëindigen van de exploitatie van de biomassacentrales.
Wel wordt rekening gehouden met de eindigheid van de subsidie op biomassa in 2026. Geen probleem aldus het college: ‘Ook na 2026 zal SVP zwarte cijfers schrijven. In de nieuwe warmtewet wordt voor het tarief het -Niet meer dan anders principe- losgelaten en wordt een kostprijs plus tarief ingevoerd. Daarmee wordt in feite de winstgevendheid van SVP veilig gesteld. Dit betekent overigens niet automatisch een tariefstijging, bepalend is de kostprijs van biomassa ten opzichte van die van gas. Dit wordt naast de markt ook door overheidsbeleid (belastingen) bepaald en hierover is voor de toekomst geen uitspraak te doen.
Een merkwaardig antwoord. Door het verlaten van het -Niet meer dan anders principe- is de kostprijs van het gas ten opzichte van biomassa dan immers losgelaten(?) Geconcludeerd kan worden dat het tarief van de Stadsverwarming dan een eigen koers gaat volgen, gebaseerd op de werkelijke kostprijs van de productie van warmte.
Ook laat het college weten dat een uitspraak van de Raad van State nog wordt afgewacht alvorens kan worden begonnen met de bouw van de tweede centrale.
Of de Stadsverwarming Geothermie (en aquathermie) kan gaan toepassen als warmtebron zijn er nog onzekerheden rond de techniek en zijn de kosten voor de warmte zo opgewekt nog relatief hoog. Verdere uitspraken over geld, techniek en tijdsplanning zijn op dit moment nog niet te maken.
Hieronder integraal de technische vragen van de Stadspartij en de antwoorden van het college.
Inleiding:
Milieuorganisatie M.O.B. geeft in een ingekomen stuk d.d. 11 september jl. advies aan college en gemeenteraad over
het volgende:
-
“Gezien de potentieel vergaande gevolgen van een faillissement van de SVP voor de gemeente wordt door M.O.B. geadviseerd om:zo spoedig mogelijk te starten met zoeken naar technisch en financieel haalbare opties om de bestaande 44 MWth BMC en (een deel van) het opgestelde gasvermogen te vervangen:
-
de bouw van de 14 of 16? MWth centrale aan de Visserijweg te heroverwegen en deze stap over te slaan door naar meer duurzame opties te kijken. Immers de bouw van deze centrale zal de financiële risico’s alleen nog maar vergroten.