HomeNieuwsMilieu"Zonnepanelen voor gemeente Purmerend onrendabel"

“Zonnepanelen voor gemeente Purmerend onrendabel”

zonneenergie.jpg 

Het plan om zonnepanelen op het dak van het stadhuis te plaatsen, gaat waarschijnlijk niet door. Het plan voor de zonnepanelen werd begin april gelanceerd. De gemeente wilde tachtig vierkante meter aan panelen plaatsen, die samen ongeveer één procent van het totale stroomverbruik van het gebouw op moesten gaan wekken. De panelen zouden bijna een ton gaan kosten. Uit berekeningen blijkt dat de beoogde energiebesparing nauwelijks iets oplevert. In financieel opzicht is er zelfs sprake van een onrendabele investering.

Bovendien zou de voorbeeldfunctie voor bedrijven en burgers ook in het water vallen, doordat de zonnepanelen niet zichtbaar zijn vanaf de grond.
Veel partijen lieten vanwege het kostenaspect hun aanvankelijke instemming aan het voorstel vallen. Het klip en klare signaal wordt daarmee aan de burgers uitgezonden dat zonnepanelen nu nog niet rendabel genoeg zijn. Je zou er dus ook als individuele burger nu niet aan moeten beginnen, terwijl de campagne ook van de overheid juist is om dat wel te doen. De burgers wordt dus kennelijk door de overheid maar wat wijs gemaakt als het om de voordelen van zonne-energie gaat. Een door Leefbaar Purmerend geopperd voorstel van om het gereserveerde geld maar als individuele subsidie aan burgers, die er ondanks alles nog wel aan willen beginnen, te geven kreeg opmerkelijk en paradoxaal genoeg bijval van andere partijen.

roald helm.jpgRoald Helm (foto) van Stadspartij Purmerend wees op de verkeerde en tegenstrijdige verhalen die zo aan de burgers worden uitgezonden. Een betrouwbare overheid is consequent en eerlijk naar zijn burgers toe, daar drijven we door dit handelen steeds verder vanaf zo betoogde hij. Als de gemeente nu, om onrendabele redenen, af ziet van de eerder genomen voornemens dan is er wel het één en ander te verklaren aan de burgers. Die zijn en worden door diezelfde overheid dan wel behoorlijk op het verkeerde been gezet.

Ook wees hij erop dat gebruikers van de stadsverwarming bij contract niet op andere energiebronnen mogen overstappen. Dat zal in de toekomst nog wel meer knelpunten opleveren, maar als de raad nu zou besluiten om individuele burgers toch voor de verliesgevende zonnepanelen te gaan subsidiëren, dan zal dit wurgartikel in het stadsverwarmingcontract eerst moeten worden geëlimineerd. De verwarring bij de raadsleden over het voorstel werd er door zijn opmerkingen alleen maar groter door.

Op 26 juni a.s. komt het voorstel ter besluitvorming in de gemeenteraad. Het ziet er naar uit dat veel partijen het voorstel zullen afstemmen.

Milieu artikelen