HomeNieuwsSociale ZakenWethouder Roald Helm: “We laten niemand in de kou staan”

Wethouder Roald Helm: “We laten niemand in de kou staan”


Vanaf 1 januari 2015 is de Gemeente Purmerend, in plaats van het Rijk, verantwoordelijk voor de ondersteuning op het gebied van zorg en welzijn, opvoeding en werk en inkomen. Een grote verandering voor de gemeente en de burgers. Moeten ze zich zorgen maken?

Het is de afgelopen maanden volop in het nieuws: vanaf 1 januari 2015 hebben de gemeenten er drie grote zorg- en participatietaken bij. Wat verandert er nu precies?
Wethouder Roald Helm is samen met zijn collega’s Edwin Voorbij en Geoffrey Nijenhuis betrokken bij de drie decentralisaties. “De gemeente wordt verantwoordelijk voor de individuele begeleiding, dagbesteding en/of kortdurend verblijf. Deze AWBZ-taken komen over van het Rijk. Dit overnemen van taken door gemeenten noemen we decentralisatie. De verandering gaat samen met flinke bezuinigingen. We moeten dus met minder middelen de hulp beter en anders organiseren,” aldus Helm.

Zodra bekend werd dat de gemeenten verantwoordelijk zouden worden voor de zorgtaken, startte de Gemeente Purmerend met de voorbereidingen. Roald Helm: “Het is natuurlijk een enorme verandering. We hebben de afgelopen twee jaar besteed om vanaf 1 januari 2015 zo goed mogelijk voorbereid te zijn op wat gaat komen. Ongetwijfeld krijgen we ook te maken met zaken die (nog) niet goed geregeld zijn. Ik ben ervan overtuigd dat we daar uit zullen komen. Een groot voordeel van deze verandering is dat de lijnen kort zijn: als iemand vroeger een probleem had met een zorgvraag, kwam het maar al te vaak voor dat hij of zij verstrikt raakte in een woud van zorgverzekeraars en allerlei instanties die moeilijk te bereiken waren. Wij als college hebben onze voelhorens in de stad en weten precies wat er speelt. Dit geldt ook voor de raadsleden. Zo kunnen we voortaan veel sneller reageren op een zorgvraag.”

Drietrapsraket
Roald Helm legt uit hoe de Gemeente Purmerend haar WMO-taken gaat organiseren.
“De aanpak bestaat uit een drietrapsraket. We vragen inwoners eerst hun eigen sociale netwerk aan te spreken voor hulp. Zijn er vrijwilligers, buren of mantelzorgers die hen misschien kunnen helpen? Als dat niet lukt, kunnen de inwoners een beroep doen op een Algemene Voorziening, zoals een maaltijdservice, klussendienst of een boodschappendienst. Als die zorg niet voldoende is biedt de gemeente samen met andere partijen, zoals zorgaanbieders, maatwerk.”

Roald Helm begrijpt de onrust die de veranderingen binnen de zorg met zich meebrengt, maar is zelf groot voorstander van de wijziging. “Ik ben ervan overtuigd dat we hulp en ondersteuning beter, sneller en goedkoper kunnen maken. Niet meteen vanaf 1 januari 2015, maar wel binnen een niet al te lange termijn.”

Zorgen
Veel mensen maken zich zorgen of ze voortaan de zorg en ondersteuning nog wel krijgen. Is die zorg terecht? “Niet helemaal,” antwoordt de wethouder beslist. “De Gemeente Purmerend zal de hulp bij huishouden voor sommige mensen versoberen. Iedereen die het aangaat heeft van ons persoonlijk een brief gekregen. Ook gaan we in dit nieuwe jaar met de doelgroep persoonlijk in gesprek om samen te kijken wat nodig is en wat er anders en beter kan.
Per 1 januari jl. krijgt iedere inwoner niet meer de zorg waar hij of zij recht op had, maar krijgt hij of zij de zorg die hij of zij nodig heeft. Goede zorg blijft beschikbaar voor inwoners die dat echt nodig hebben en dat niet zelf kunnen organiseren of betalen. We laten niemand in de kou staan!”

Bij vragen: Loket Wmo, Gemeente Purmerend, Purmersteenweg 42, 1441 DM Purmerend
Telefoon: 0299 452 452. Internet: www.purmerend.nl
Een mail sturen kan ook: loketwmo@purmerend.nl

 

Sociale Zaken artikelen