HomeNieuwsMilieuVrijwilligers plukken 27.854 peuken van Noordzeestranden

Vrijwilligers plukken 27.854 peuken van Noordzeestranden


In de eerste weken van augustus ruimden een kleine 2000 vrijwilligers van Stichting De Noordzee de gehele Nederlandse Noordzeekust op. Afgelopen dinsdag werd na de laatste etappe in Zandvoort de balans opgemaakt van de jaarlijkse Beach Cleanup Tour.

Van Schiermonnikoog tot het Zeeuwse Cadzand is 6.081 kilo afval opgeruimd. Ook raapten de vrijwilligers 27.854 sigarettenpeuken van het strand. In Zandvoort werd het meeste afval gevonden: 929 kilo. De hoeveelheid strandafval neemt af, maar volgens Stichting De Noordzee is nieuw beleid nodig om de vervuiling verder tegen te gaan.

Theezakje uit Myanmar

Een theezakje uit Myanmar, een nog leesbare  mayonaiseverpakking uit de jaren ’80 en een fles sterke drank uit Wit-Rusland. De vrijwilligers van Stichting De Noordzee vonden regelmatig bijzonder afval, maar vooral peuken: heel veel peuken. Daarom schenkt de Beach Cleanup Tour dit jaar extra aandacht aan deze vorm van vervuiling. Met name het sigarettenfilter is schadelijk voor natuur en milieu. “Zo’n filter bestaat voor 95% uit plastic. Uit onderzoek van het Trimbosinstituut blijkt dat 1 sigaret wel 1000 liter water kan vervuilen”, aldus tourorganisator Sebastiaan Verkade van Stichting De Noordzee bij de eindetappe in Zandvoort. In de toeristische badplaats werden 6.366 peuken van het strand geraapt, volgens Verkade een fractie van het totale aantal.

“Bron van het probleem aanpakken”

Door de peuken te tellen probeert Stichting De Noordzee het bewustzijn over vervuiling te vergroten, zo legt Verkade uit. Daarnaast pleit hij voor beleid om roken op stranden te verbieden. “Bewustzijn onder consumenten is ontzettend belangrijk, maar uiteindelijk moet je de bron van het probleem aanpakken. Anders blijft het dweilen met de kraan open.”

Verkade noemt de invoering van statiegeld op blik en PET-flessen en het betalen voor zogeheten single use plastics, zoals frietbakjes, als succesvolle voorbeelden. Nieuw beleid is ook een goede manier om het aantal peuken op de Nederlandse stranden terug te dringen, denkt Verkade. Een aantal kustgemeenten heeft onlangs besloten een stuk van haar stranden rookvrij te maken. Als het aan Stichting De Noordzee ligt worden dat er meer.

Stichting De Noordzee verduurzaamt verder

De provincie Noord-Holland steunde de Cleanup Tour voor het derde jaar op rij. De financiële bijdrage wordt door Stichting De Noordzee gebruikt om verder te verduurzamen. Zo zijn de meeste vuilniszakken vorig jaar ingeruild voor sausemmers, om het opruimen van de stranden makkelijker te maken. Dit jaar rijdt de organisatie van Stichting De Noordzee met steun van de provincie in volledig elektrische busjes langs de kustlijn.

Milieu artikelen