HomeNieuwsMilieuVandaag: Warmetruiendag

Vandaag: Warmetruiendag

truiendag
Gemeenten grijpen de landelijke Warmetruiendag aan om met diverse acties aandacht te vragen voor het klimaat. Organisator het Klimaatverbond hoopt veel wethouders, raadsleden en ambtenaren met hun #lievelingstrui op de foto te krijgen.
Aandacht voor Warmetruiendag groeit
De energiebepsaringsdag – vandaag op 10 februari – is elf jaar geleden bedacht door het Klimaatverbond, het samenwerkingsverband van 150 decentrale overheden voor goed klimaatbeleid. Aanvankelijk deden vooral gemeentehuizen en scholen mee aan de actie, door de kachel op Warmetruiendag een graad lager te zetten. Inmiddels breidt de actie zich uit naar bedrijven en particulieren. Sinds 2013 steunt energiebedrijf Greenchoice Warmetruiendag.
Ruim dertig gemeenten
Voor de elfde Warmetruiendag hebben zich inmiddels ruim dertig gemeenten aangemeld met eigen acties, meldt projectleider Nathalie van Loon, en dat aantal groeit. ‘Gemeenten organiseren acties rond truien, gaan naar scholen toe, zetten zelf de verwarming lager of grijpen de kans aan om iets aan energiebesparing te doen of successen te delen.’
Manifestatie op Koemarkt 10 februari (red.)
130 leerlingen van het Jan van Egmond Lyceum gaan iets bijzonders doen. Wat, dat willen ze nog niet verklappen.

Iedereen is welkom bij de manifestatie. Wethouder Mario Hegger – verantwoordelijk voor het duurzaamheidsbeleid – is erbij om het initiatief van de scholieren aan te moedigen.

Warme truien dragen is één van de manieren om energie te besparen. Hoe makkelijk is het om een dikke trui aan te trekken of een sjaal om te doen. Dan kan de thermostaat zo een paar graden lager en dat scheelt 6% op de energierekening. Warmetruiendag is een initiatief van het Klimaatverbond Nederland en Greenchoice.

Ga naar het evenement op Facebook
Trui aan
Warme truien zijn in elk geval aanbevolen bij bezoeken aan diverse gemeentehuizen: op veel plekken gaat de kachel omlaag.  Zoals in Waalre, Oostzaan en Wormerland, waar tegelijkertijd erwtensoep wordt uitgedeeld aan de ambtenaren om warm te blijven.
Scholen

Verder worden er veel acties georganiseerd met en op scholen, laat het Klimaatverbond weten (zie Purmerend, red.). In Den Haag en in Goeree-Overflakkee gaat de wethouder bijvoorbeeld langs op scholen voor een les over duurzaamheid. Den Haag geeft daarbij een lespakket uit, net als vorig jaar. 
Energiebesparing/ draagvlak
Andere gemeenten benutten de actiedag om klimaatmaatregelen onder de aandacht te brengen. Zo organiseert Breda diverse activiteiten rondom energiebesparing. In de week van de Warmetruiendag geeft de gemeente kosteloos advies over energie-en waterbesparing en plaatst gratis radiatorfolie en tochtstrippen. Ook Goeree-Overflakkee deelt een cadeautje uit, met een prijsvraag rond 10 februari. Voor de inzender van het beste besparingsidee heeft de gemeente een duurzame oplader of een dopper.
Inspiratiegids
Projectleider Van Loon is blij met de vele initiatieven en verwijst nog naar de Inspiratiegids voor overheden die nog zoeken naar acties rondom Warmetruiendag. Ook is er de Warmetruiendag businesscase, een rekentool om de impact op klimaat en portemonnee te berekenen van een dagje de kachel in het gemeentehuis omlaag.
#lievelingstrui
Ze nodigt wethouders, raadsleden en ambtenaren van harte uit om mee te doen aan de landelijke fotoactie van de Warmetruiendag: iedereen mag in zijn favoriete wintertrui op de foto, in de zoektocht van de organisatie naar de lievelingstrui van Nederland. ‘Als bestuurders en ambtenaren hun foto delen via social media met #lievelingstrui en #warmetruiendag, dan pikken wij het op.’ 

Milieu artikelen