Gemeenten grijpen de landelijke Warmetruiendag aan om met diverse acties aandacht te vragen voor het klimaat. Organisator het Klimaatverbond hoopt veel wethouders, raadsleden en ambtenaren met hun #lievelingstrui op de foto te krijgen.
Aandacht voor Warmetruiendag groeit
De energiebepsaringsdag – vandaag op 10 februari – is elf jaar geleden bedacht door het Klimaatverbond, het samenwerkingsverband van 150 decentrale overheden voor goed klimaatbeleid. Aanvankelijk deden vooral gemeentehuizen en scholen mee aan de actie, door de kachel op Warmetruiendag een graad lager te zetten. Inmiddels breidt de actie zich uit naar bedrijven en particulieren. Sinds 2013 steunt energiebedrijf Greenchoice Warmetruiendag.
Ruim dertig gemeenten
Voor de elfde Warmetruiendag hebben zich inmiddels ruim dertig gemeenten aangemeld met eigen acties, meldt projectleider Nathalie van Loon, en dat aantal groeit. ‘Gemeenten organiseren acties rond truien, gaan naar scholen toe, zetten zelf de verwarming lager of grijpen de kans aan om iets aan energiebesparing te doen of successen te delen.’
Manifestatie op Koemarkt 10 februari (red.)
130 leerlingen van het Jan van Egmond Lyceum gaan iets bijzonders doen. Wat, dat willen ze nog niet verklappen.
Iedereen is welkom bij de manifestatie. Wethouder Mario Hegger – verantwoordelijk voor het duurzaamheidsbeleid – is erbij om het initiatief van de scholieren aan te moedigen.
Warme truien dragen is één van de manieren om energie te besparen. Hoe makkelijk is het om een dikke trui aan te trekken of een sjaal om te doen. Dan kan de thermostaat zo een paar graden lager en dat scheelt 6% op de energierekening. Warmetruiendag is een initiatief van het Klimaatverbond Nederland en Greenchoice.