HomeNieuwsVeiligheidSterke stijging aantal overvallen in Zaanstreek-Waterland

Sterke stijging aantal overvallen in Zaanstreek-Waterland

politiepet.gifHet aantal overvallen in de regio Zaanstreek-Waterland is de laatste maanden met 27% gestegen ten opzichte van vorig jaar. Dat is onacceptabel, vindt de korpsleiding. Er zijn daarom extra maatregelen afgekondigd.

 

 Dat nummer kunnen mensen bellen bij verdachte omstandigheden. Agenten delen kaartjes uit waarop dat nummer staat vermeld. Ziet u dat iemand opvallend veel belangstelling heeft voor een pand? Ziet u mensen die zich verdacht ophouden? Vertrouwt u een situatie niet? Bent u getuige van een overval? Let dan op het signalement van de verdachte en onthoud in welke richting de verdachte is gevlucht. Natuurlijk moet in spoedsituaties het alarmnummer 112 worden gebeld.

Bron: Regio Zaken oktober 2009In Purmerend en Waterland zijn dit jaar tot nu toe negen overvallen gepleegd. Zes in Purmerend, drie in Waterland. Ook het aantal woningovervallen stijgt. Hierbij gaat het ook om een behoorlijk aandeel mensen met een bedrijf aan huis. Gelukkig blijft het aantal woningovervallen wel onder het landelijk gemiddelde, maar een zorgelijke ontwikkeling is het zeker, aldus de politie.
De toename in het aantal overvallen is een breuk met het beeld van de afgelopen jaren, toen Zaanstreek-Waterland de stijgende landelijke trend niet volgde. In voorgaande jaren werden er iets meer dan 40 overvallen per jaar gepleegd. Dit jaar staat de teller al op 26 in de regio. Wat doet de politie in de strijd tegen de overvallers?

Extra maatregelen politie
De politie heeft de zogenaamde hotspots in kaart gebracht. Locaties waar de kans op overvallen het grootst is, worden in de gaten gehouden vanuit de lucht en vanaf de grond. “Vrijwel dagelijks vliegt een helikopter van de KLPD over de regio en dan vooral over de winkelcentra. Alles is vanuit de helikopter te volgen. Met een heli maak je optimaal gebruik van “het gouden kwartier” na een overval,” aldus een politiewoordvoerder. Motorrijders rijden de zogenaamde roofroutes op bepaalde dagen en uren en meer agenten surveilleren tijdens diezelfde uren in de winkelcentra. De anpr-auto (de automatische nummerplaatregistratie) wordt ingezet op uitvalswegen. De video in de auto registreert automatisch de kentekens en alarmeert als een bij de politie bekende auto van een overvaller passeert. Ook politiepaarden van de KLPD worden tijdens koopavonden ingezet in de centra van Purmerend en Zaandam. Ruiters hebben een beter overzicht vanaf hun paard en kunnen van verre verdachte situaties doorgeven. Verder werkt het preventief, imponeren de paarden en maken de ruiters onderdeel uit van meer blauw op straat. Ook voorverkenningen worden zo verstoord. Het is niet zozeer de bedoeling dat de ruiters achtervolgingen inzetten, maar als het nodig is gebeurt dat ook.

Tips voor winkeliers
Uit analyse blijkt dat overvallers vooral toeslaan op donderdag en vrijdag en dat ze bij voorkeur ’s morgens tussen zeven en tien uur of tussen vijf uur ’s middags en tien uur ’s avonds toeslaan. “Nog te vaak laten ondernemers de achterdeur van hun bedrijf openstaan. Ongenode gasten hebben dan vrij spel. Op deze zaken en meer worden ondernemers in het centrum van Purmerend gewezen door agenten.” Rolf Heek, wijkagent in het centrum, vertelt: “Het tegengaan van overvallen gaat op dit moment voor alles in ons korps. We zetten er extra op in. Maar de politie kan het niet alleen. Daarom roepen we ook de hulp van de ondernemers en het winkelend publiek in. Van bus- en taxichauffeurs, handhavers tot krantenbezorgers en postbodes. En niet in de laatste plaats, de winkeliers. Met een voorlichtingspakketje onder de arm gaan we bij ondernemers langs en vertellen we over de acties en adviseren we over veiligheid. De reacties van winkeliers zijn positief. De helikopter is gehoord, de artikelen in de krant zijn gelezen. De meeste ondernemers hebben echt goede maatregelen genomen. Er wordt goed afgeroomd en op onregelmatige tijden wordt gestort bij de bank. Helaas kom ik soms ook tegen dat werknemers niet op de hoogte zijn van procedures en dat er geen organisatorische maatregelen zijn genomen. Gelukkig is dit een minderheid. Veiligheid heeft steeds meer de aandacht van ondernemers. We praten met de ondernemers over veiligheid in algemene zin en geven advies. Ze vertellen ons ook op welke tijdstippen ze ons het liefste aanwezig zien en wat hun onveiligheidgevoelens veroorzaakt. Daar zetten wij weer op in.”

Overval tiplijn
Om met behulp van het publiek het aantal overvallen in de regio terug te dringen, heeft de politie een speciale Overval tiplijn in het leven geroepen: 075-6271700.

Veiligheid artikelen