HomeNieuwsWelzijnStelling van Amsterdam 25 jaar Werelderfgoed

Stelling van Amsterdam 25 jaar Werelderfgoed

De Stelling van Amsterdam is erfgoed van wereldformaat: uitzonderlijk én onvervangbaar. Bekijk hem vanuit Beemster door fiets en/of wandelroute

Foto Stadspartij

De bijzondere verdedigingsring die bestaat uit 46 forten, dijken en sluizen staat sinds 1996 op de lijst van UNESCO Werelderfgoed. Dit jaar is het 25 jaar geleden dat de Stelling deze titel kreeg. 

De UNESCO-status wordt nationaal en internationaal gezien als een grote waardering. ‘Werelderfgoed’ betekent onder andere dat een monument extra bescherming krijgt én kan rekenen op meer aandacht van toeristen. Andere monumenten die ook deze status hebben zijn onder andere de Chinese Muur, het Great Barrier Reef en de Acropolis. Noord-Holland heeft nog meer werelderfgoed: Droogmakerij de Beemster, de grachtengordel en de Waddenzee. 

Gedeputeerde Zita Pels markeert dit bijzondere moment op Fort van Hoofddorp. Femme Hammer, initiafnemer van Fort van Hoofddorp, vertelt over deze verborgen schat van de Haarlemmermeer. 

Bekijk HIER de video met gedeputeerde Zita Pels en Femme Hammer

Verborgen in het groen

De Stelling is onderdeel van het landschap met zijn watermanagementsysteem en de militaire werken. Vaak zichtbaar maar soms ook verborgen in het groen. Een aantal forten ligt er verlaten bij, maar heel veel hebben de afgelopen jaren een echte make-over gekregen. Zij kregen een nieuwe functie en werden bijvoorbeeld omgebouwd tot restaurant, sauna of bezoekerscentrum. Heel veel ondernemers, vrijwilligers en organisaties zetten zich in om dit erfgoed te beschermen, te verduurzamen én te ontwikkelen. Zij geven de Stelling een nieuwe toekomst! 

Wie de Stelling wil leren kennen, kan forten bezoeken en deelnemen aan activiteiten. Wandel – en fietsroutes wijzen diegenen de weg die een deel van de linie willen ontdekken. 

Zie HIER de wandelroute langs de Beemsterforten

Foto Stadspartij

Zie HIER de Fortenfietsroute langs de Beemsterforten

Foto Stadspartij

Toekomst

Dit jaar wordt mogelijk besloten of de Nieuwe Hollandse Waterlinie – als uitbreiding van de Stelling van Amsterdam – op de lijst van UNESCO komt. Dan wordt de Stelling dus 1 groot Unesco Werelderfgoed samen met de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Kijk voor meer informatie op de website Stelling van Amsterdam

Meer informatie over de Stelling van Amsterdam is ook te lezen in het magazine &Holland van de provincie Noord-Holland. 

Welzijn artikelen