HomeNieuwsMilieuSTELLING: Er zijn te weinig openbare toiletten in de binnenstad

STELLING: Er zijn te weinig openbare toiletten in de binnenstad


In het Purmerends Nieuwsblad wordt de politieke partijen elke week een stelling voorgelegd. Een veelheid van antwoorden is het gevolg.
Om de stelling van de Stadspartij niet verloren te laten gaan zetten we hem ook op onze website. In februari 2012 luidde de stelling: Er zijn te weinig openbare toiletten in de binnenstad. 

Bert Meulenberg, raadslid voor de Stadspartij, reageerde erop:

‘De Stadspartij is van mening dat meer openbare toiletten in de binnenstad welkom zouden zijn. Je moet je echter wel realiseren dat hier financiële consequenties  aan vast zitten. Naast de bouwkosten, we gaan uit van een toilet die zowel door mannen als vrouwen geschikt moet zijn,  van zo’n toiletgebouw krijg je ook te maken met beheerskosten. De toiletten zullen toch regelmatig moeten worden schoongemaakt. In de financieel moeilijke periode waarin Purmerend nu verkeerd is dit nu niet realiseerbaar.

Op dit moment is er 1 openbaar toilet op de Koemarkt. Dit toilet is niet uitgerust voor toiletgebruik door vrouwen. Voor de Stadspartij zou een multifunctioneel openbaar toilet in de binnenstad welkom zijn. De financiële situatie in Purmerend laat het nu niet toe om dit te realiseren. We zullen dus gebruik moeten blijven maken van de toiletten bij de V&D en bij de horeca. Gezellig een kopje koffie combineren met toiletbezoek heeft ook zijn charme.’

Hoe zit het nu met het gebruik van toiletten in de openbare ruimten?

Stichting de Ombudsman keek enige jaren geleden al hoe de zaak juridisch in elkaar zit bij de toiletten van V&D. Daaruit bleek dat er sprake was van een rechtsgeldige overeenkomst zolang er een bordje hangt dat toiletgebruik een bepaald bedrag kost en de bezoeker vervolgens stilzwijgend akkoord gaat door op de wc plaats te nemen. De toiletten van V&D zijn openbare toiletten. Dus een openbaar toilet waar geld voor wordt gevraagd mag.

Ben je echter klant bij een horecagelegenheid, dan vinden de Consumentenbond en Stichting de Ombudsman dat toiletbezoek gratis moet zijn. Een schoon toilet hoort bij horecagelegenheden bij de prijs inbegrepen te zijn. De Consumentenbond en de Stichting de Ombudsman hebben stappers dan ook opgeroepen niet te betalen voor toiletgebruik in een kroeg. De ’toilettol’ is niet illegaal, maar volgens juristen kunnen klanten niet gedwongen worden te betalen. Ben je geen klant maar door hoge nood gedreven, dan mag er wel een bedrag gevraagd worden.

ZIE OOK:

26-04-2010: Meer openbare toiletten gewenst

 

Milieu artikelen