HomeNieuwsAlgemeen BestuurStadspartij hekelt baantjesjagers in politiek

Stadspartij hekelt baantjesjagers in politiek

Zakkenvullers

Stadspartij-fractievoorzitter Mario Hegger uit zijn kritiek op het toenemende aantal politici dat zich verkiesbaar stelt in meerdere bestuurslagen. Steeds meer Tweede Kamerleden nemen zitting in gemeenteraden. Ook hebben veel gemeenteraadsleden zich verkiesbaar gesteld voor de provinciale statenverkiezingen.

Negen kandidaten van de PVV die verkiesbaar zijn voor de provinciale staten, willen die functie combineren met hun werk voor de Tweede Kamer of het Europarlement, meldt de Volkskrant. Ze zouden daarmee de best verdienende volksvertegenwoordigers worden van Nederland. De Stadspartij vindt dubbele politieke functies niet meer van deze tijd, gelet op de ingewikkeldheid van gemeentelijke en provinciale problematieken. Op dit moment is dit nog wel wettelijk toegestaan.

In Purmerend wil Leefbaar Purmerend-raadslid Arie-Wim Boer ook statenlid in Noord-Holland namens de PVV worden. Daarnaast heeft SP-raadslid Colette Sacco zich op een verkiesbare plek laten zetten voor de provinciale statenverkiezingen om na 2 maart twee functies uit te kunnen oefenen. De raadsleden Thijs Kalverboer (AOV) en Erik Struijlaart (VVD) staan ook op de kandidatenlijst, maar op niet-direct verkiesbare plaatsen.

Mario-2010-posterVeel afmeldingen

Hegger (foto rechts) spreekt zich duidelijk uit tegen dit soort baantjesjagerij. “De gemeenteraad wordt over het algemeen als minder belangrijk gezien. Kijk maar naar de vele afmeldingen van deze raadsleden die ook elders een zetel hebben weten te bemachtigen. Politici met dubbele politieke functies worden gezien als graaiers en als mensen die hun raadswerk verslonzen.”

De lijst van bijverdiensten van Tweede Kamereden wordt nu al aangevoerd door twee PVV-Tweede Kamerleden; Raymond De Roon en Richard de Mos. Door functies te combineren in het parlement en in de gemeenteraden van Almere en Den Haag, verdienen zij jaarlijks ruim 24 en 30 duizend euro bovenop hun kamersalaris van 90 duizend euro. Hero Brinkman is provinciaal lijsttrekker in Noord-Holland voor de PVV en is daardoor niet alleen beschikbaar voor de Provinciale Staten (vergoeding: 13 duizend euro per jaar), maar ook in beeld als dagelijks bestuurder. Een gedeputeerde verdient 118  duizend euro bruto. PVV-bestuurder Raymond de Roon maakt zelfs kans op drie functies

Deels beperkt

De Tweede Kamer heeft haar eigen bijverdiensten deels beperkt met een fiscale regeling. Een Kamerlid met een gemiddelde schadeloosstelling mag de eerste extra verdiende 12 duizend euro houden, maar draagt over het meerdere de helft af aan de fiscus. Die eigen bijdrage is gemaximeerd op ongeveer 30 duizend euro.

Spagaat

Een ander probleem is de mogelijke spagaat waarin dubbelfunctionarissen terecht kunnen komen. Dit is het geval als bijvoorbeeld het provinciaal belang en het gemeentelijk belang in strijd met elkaar zijn. Colette Sacco van de SP, als nummer 3 een grote kanshebber op een dubbelfunctie, denkt dat dát wel meevalt. ‘Ik ga niet specifiek het Purmerendse belang behartigen’, zegt Sacco tegenover VNG Magazine. ‘Want de thema’s waarover de provincie gaat, hebben betrekking op alle inwoners. Maar als er iets gebeurt waarover de bevolking van Purmerend een uitgesproken mening heeft, dan zal ik dat standpunt ook in de Staten laten horen. Net zoals ik dat voor mensen in andere gemeenten zal doen.’ Sacco denkt niet dat het lastiger wordt wanneer haar partij bestuurlijke verantwoordelijkheid krijgt en coalitiecompromissen van het college van Gedeputeerde Staten moet verdedigen. ‘Natuurlijk moet je in coalitieonderhandelingen compromissen sluiten, maar als die te ver van onze principes afstaan, trekken we een grens. Niet vanuit een ivoren toren, maar vanuit geluiden uit de lokale samenleving. Voor mij wijkt het werk in de provincie niet af van het werk in de gemeente.’

 

Reageer op dit artikel

 

ZIE OOK:

Bron: Volkskrant, VNG Magazine

 

Algemeen Bestuur artikelen