HomeNieuwsVeiligheidSCHRAPPEN VERGOEDING PROCES VERBAAL ‘VERRASSING VAN DE DAG’

SCHRAPPEN VERGOEDING PROCES VERBAAL ‘VERRASSING VAN DE DAG’

bonvoorruit
Het ministerie van Veiligheid en Justitie wil gemeenten niet langer een vergoeding geven per uitgeschreven bekeuring. Het rijk bespaart daarmee zo’n 15 miljoen euro per jaar.

Verbolgen
Gemeenten zijn verbolgen over het schrappen van de vergoeding voor het uitschrijven van een proces verbaal. Vooroverleg met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is er niet geweest, alleen een telefoontje. Dat kreeg VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma maandagavond, de avond voor Prinsjesdag, van het ministerie. Met de mededeling dat de vergoeding per 1 januari komt te vervallen. ‘Dat was de verrassing van de dag’, zegt Hubert Bruls, vice-voorzitter van de VNG.

Verloedering
De koepelorganisatie sluit niet uit dat vanaf volgend jaar inwoners meer overlast kunnen ervaren van verloederende buurten. ‘De oorzaak is dat het rijk wil stoppen met de vergoeding die gemeenten krijgen voor de aanpak van overlast, verloedering en asociaal parkeergedrag. Het rijk geeft afvaldumpers, wildplassers en foutparkeerders daarmee weer vrij spel’, aldus de VNG in een eerste reactie.

Zorgen over leefbaarheid
Anderhalf jaar geleden wilde het rijk de vergoeding ook al afschaffen, maar zag daar na bezwaren van gemeenten vanaf. Bruls zegt zich zorgen te maken over de gevolgen voor de leefbaarheid. ‘Wij krijgen nu een vergoeding van het rijk per uitgeschreven bekeuring voor overlast of foutparkeren. Daarmee kunnen we een beperkt deel van de kosten voor handhaving dekken. De opbrengsten van de bekeuringen zelf gaan niet naar gemeenten, maar naar de minister van Financiën’, zegt Bruls. ‘Het wordt nu verleidelijk om te zeggen: “dat doen we niet meer.”

Onder druk
Gemeenten hebben volgens de koepelorganisatie de afgelopen jaren met succes gewerkt aan het verbeteren van de leefbaarheid en geïnvesteerd in de opleiding van handhavers, mede dankzij de vergoeding van het rijk. Die positieve ontwikkeling komt nu onder druk te staan. ‘Het rijk kan niet van gemeenten verwachten dat zij de kosten voor de aanpak van overlast volledig zelf zullen dragen, terwijl zij vanaf volgend jaar ook al te maken hebben met forse bezuinigingen op nieuwe taken in het sociaal domein. Zonder vergoeding zullen gemeenten dus helaas minder kunnen doen om overtreders aan te pakken en buurten leefbaar te houden.’

Extra boos
Het feit dat het ministerie de vergoeding al per 1 januari wil beëindigen maakt Bruls extra boos. Dat is geen manier van met elkaar omgaan, vindt hij. De Financiële Verhoudingswet schrijft in elk geval andere omgangsregels voor. De VNG heeft de Tweede Kamer inmiddels een brief gestuurd waarin ze oproepen het voorstel te torpederen.

Veiligheid artikelen