De overheid bezuinigt gemakkelijker op diensten die verder van Den Haag afstaan dan op de beleidskernen van ministeries. Dat is een van de belangrijkste conclusies uit de tweede publicatie van de tweejaarlijkse ‘De Staat van de Ambtelijke Dienst.’
Staat van de Ambtelijke Dienst
De Staat van de Ambtelijke Dienst is een co-productie van de hoogleraren die zijn verbonden aan de Albeda Leerstoel, de Ien Dales Leerstoel, de Leerstoel Comparative Public Sector and Civil Service Reform en de Leerstoel Onderwijsarbeidsmarkt. De publicatie werd dinsdag, tijdens het jaarcongres van de gezamenlijke leerstoelen, uitgereikt aan Gert-Jan Buitendijk, directeur generaal Bestuur en Koninkrijksrelaties van Binnenlandse Zaken.
Beleidsdepartementen nemen in omvang relatief minder af
Hoe verder van Den Haag hoe groter de kans op afslanking, is de conclusie die bijzonder hoogleraar arbeidsverhoudingen Roel Bekker in De Staat trekt. Hij onderbouwt zijn stelling met onder andere het voorbeeld van de extra bezuiniging op de diplomatieke dienst (ver van den Haag) en de AIVD (onzichtbaar). ‘De Haagse beleidsdepartementen nemen naar verhouding minder in omvang af omdat het gemakkelijker is om beleidswerk overeind te houden. Beleidsambtenaren, belangenbehartigers en fractiewoordvoerders weten elkaar goed te vinden. Als de opheffing van een afdeling dreigt, is een Kamervraag snel gesteld’, aldus voormalig secretaris generaal Bekker. Hij is verbonden aan de Albeda Leerstoel.
Onafhankelijke analyse
Op basis van een onafhankelijke kritische analyse van de ambtelijke dienst in kwantitatief en kwalitatief opzicht geven hij en de hoogleraren van de andere leerstoelen – samen met andere experts – aanbevelingen. De leerstoelen zijn verbonden aan de Universiteit Leiden, Universiteit van Amsterdam en Tilburg University en worden ondersteund door het CAOP.