HomeNieuwsAlgemeen BestuurReguleren hennepteelt juridisch (nog) niet mogelijk

Reguleren hennepteelt juridisch (nog) niet mogelijk

hennep 
Voor het reguleren van hennepteelt om coffeeshops te bevoorraden – zoals veel gemeenten willen -, is juridisch geen ruimte. VN-drugsverdragen verhinderen dat, zo blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Nu wat minister Opstelten betreft dit pad definitief is afgesneden, wil hij met gemeenten bekijken hoe krachtiger kan worden opgetreden tegen hennepplantages en criminele organisaties.

‘Achterdeur’ reguleren

Burgemeesters van onder meer Eindhoven, Tilburg, Rotterdam, Venlo, Roermond en Heerlen pleiten al lang voor regulering van de wietteelt. Zij kregen de afgelopen maandan bijval van steeds meer gemeenten. Eind januari ondertekenden tientallen gemeenten een manifest om het reguleren van wietteelt mogelijk te maken. De gemeenten willen criminelen buitenspel zetten door de ‘achterdeur’ van coffeeshops te reguleren. De minister is hier altijd fel tegenstander van geweest, maar zegde de Kamer een onafhankelijk onderzoek toe. De Radboud Universiteit Nijmegen heeft als onafhankelijke externe partij onderzoek gedaan. Her rapport is nu naar de Kamer gestuurd.

Ontoelaatbaar

Legaliseren, decriminaliseren, beleidsmatig gedogen en/of anderszins reguleren van cannabisteelt voor de recreatieve gebruikersmarkt is ontoelaatbaar, concluderen de onderzoekers. Ook is er juridisch geen ruimte voor zogeheten Cannabis Social Clubs, waar gezamenlijk wordt geteeld. Als een overheid weet waar gezamenlijk wordt geteeld, moet de overheid meteen in actie komen. VN-drugsverdragen en Europees recht verbieden dergelijke legale kwekerijen.

Krachtige aanpak

De minister is het met gemeenten eens dat illegale hennepteelt de leefbaarheid van wijken onder druk zet. Daarnaast leidt de teelt tot brandgevaar. De oplossing ziet Opstelten in een krachtige aanpak. Hierover wil hij nu in overleg met de gemeenten.

Meer dan 5.000 opgerold

Per jaar worden meer dan 5.000 hennepkwekerijen opgerold. In Limburg zijn vorig jaar 600 hennepplantages ontmanteld. Dat leverde 944 verdachten op, 464 aanhouden en 148 mensen werden achter slot en grendel gezet. Het Openbaar Ministerie heeft op basis hiervan 290 dagvaardingen uitgebracht. 

Noot redactie:  Purmerend ook voorstander van regulering
Onlangs heeft ook de gemeenteraad van Purmerend besloten voorstander te zijn van regulering van de hennepteelt. Wat nu aan de voordeur legaal wordt verkocht is aan de achterdeur een crimninele handeling, dat is natuurlijk een Kafkaiaanse situatie.

Algemeen Bestuur artikelen