HomeNieuwsMilieuOplaten ballonnen en wensballonnen niet langer gewenst

Oplaten ballonnen en wensballonnen niet langer gewenst

 

Donderdag 29 Januari heeft de Stadspartij samen met Groenlink, AOV, D66 en LVD twee moties ingediend om het oplaten van ballonen en wensballonen in de Gemeente Purmerend actief te ontmoedigen. De moties werden met unanieme stemmen door de Raad aangenomen.

 

Door voortschrijdend inzicht en onderzoek blijkt dat het oplaten van ballonen enwensballonen oneindig veel schade en leed aanricht aan o.a. milieu en dieren. Daarom vindt de Stadspartij dat we als gemeente een duidelijk signaal dienen af te geven omtrent het oplaten van ballonen en wensballonen.

 

Waarom is het oplaten van (wens)ballonen nu zo slecht?

  • De term ‘plasticsoep’ duikt daarbij op. Iedereen kent deze term inmiddels en de meeste mensen  zullen het ermee eens zijn over hoe slecht plasticsoep voor het  milieu is. Waarom willen we niet dat de oceaan vol met plastic wordt gegooid, maar vervuilen we dan wel het milieu door het oplaten van (wens)ballonen. Immers, wat omhoog gaat komt ook weer naar beneden, dus ook het plastic en de touwtjes van de ballonen komen in het milieu terecht. De meeste wensballonen zijn van rijstpapier gemaakt en een houten frame, wat op zich niet schadelijk is voor het milieu. Echter de goedkoper versies zijn van karton en metaal, ook dit metaal is een ernstige belasting voor het milieu.
  • Dierenleed! Naast milieu vervuiling is het oplaten van ballonen ook heel gevaarlijk voor dieren. Het plastic en de touwtjes blijven in bomen hangen, waardoor vogels en andere dieren zichzelf kunnen verwonden of ophangen. Tevens komt het plastic, als de ballon uit elkaar knalt, in kleine deeltjes op de grond en in het milieu terecht. Dieren kunnen deze deeltjes aanzien voor voedsel waardoor ze in het plastic zullen stikken of het plastic in hun maag terecht komt waar de dieren uiteindelijk aan zullen overlijden. In de magen van vissen en vogels is plastic al een schrikbarend verschijnsel. 
  • Brand gevaar, vooral goedkopere versies van de wensballonen zijn niet van brandwerend rijstpapier gemaakt maar van karton dat zeer brandgevaarlijk is. Dat wensballonen een prachtige boodschap met zich meebrengen betwisten wij niet. Helaas komen ook deze ballonen weer ergens naar beneden en kunnen zo zorgen voor grote branden in natuurgebieden zoals bossen en heide. Stelt u zich eens voor dat iemand anders een wensballon oplaat en deze komt neer op het rietdak van uw huis of schuurtje.

Kortom we komen er in rap tempo achter dat het oplaten van (wens) ballonen onnodig veel schade en leed met zich meebrengt voor milieu en dieren. Daarom vindt de Stadspartij dat we als Gemeente een stevig standpunten moeten innemen om het oplaten van ballonen te ontmoedigen in Purmerend en hebben we samen met de andere partijen het College en de Gemeente opgeroepen om het oplaten van ballonen in de Gemeente Purmerend actief te ontmoedigen.


Denkt u de volgende keer ook twee keer na, voordat u een (wens)ballon oplaat?

 

Milieu artikelen