HomeNieuwsEconomieNoord-Holland naar de Grüne Woche

Noord-Holland naar de Grüne Woche

Belang agrarische landbouw in Noord Holland voor voedselvoorziening en Nederlandse economie

Beemster producten
foto Stadspartij-BPP


De Internationale Grüne Woche in Berlijn is hét trefpunt voor de Duitse en internationale landbouw- en agrifoodsector. De provincie Noord-Holland is samen met het regionale voedselnetwerk Voedsel Verbindt vanaf 20 januari te vinden in het Nederlandse Paviljoen.

Gedeputeerde Ilse Zaal: “De Grüne Woche 2023 richt zich op de laatste ontwikkelingen van voeding en voedselproductie: biologisch, regionaal en eerlijk, vegetarisch en veganistisch, gezond en duurzaam. Dat sluit goed aan bij de ambities die wij hebben verwoord in onze Voedselvisie. Met de deelname aan het Nederlandse Paviljoen kunnen we laten zien welke gezonde en duurzame Noord-Hollandse Agri & Food producten er in onze provincie zijn.”

Op de beurs zijn overheden, bedrijfsleven en consumenten aanwezig. Naast de minister van Landbouw en leden van de Tweede Kamer zijn er ook vertegenwoordigers van de Greenports en andere provincies. 

Ilse Zaal: “We willen graag laten zien hoe in Noord-Holland gewerkt wordt aan de landelijke beleidsdoelstellingen. Denk hierbij aan de inzet op de korte ketens, slimme voedselstromen/slim transport, circulaire voedseleconomie en onze invulling als regio aan de eiwittransitie.”

Van dichtbij

Het thema van de beurs is lekker, duurzaam en van dichtbij. Samen met het Voedsel Verbindt en heel veel andere partijen zet de provincie zich in om de korte keten ’te promoten’.  

Ilse Zaal: “Om te komen tot een duurzaam voedselsysteem is het belangrijk dat er meer duurzame producten worden verkocht en dat de afstand tussen de producent en de consument zo klein mogelijk is. Dit draagt bij aan een betere leefomgeving én aan een beter verdienmodel voor de agrarisch ondernemer. De app Voedsel Verbindt krijgt een centrale plek in het paviljoen. De app maakt inzichtelijk wat het aanbod is van de boeren in Noord Holland en Flevoland. De app helpt horeca, supermarkt en de consument bij het kopen van voedsel van dichtbij.”

Tijdens de Grüne Woche worden in de stand diverse Noord-Hollandse producten geserveerd. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door ProeVkantoor en Ecostoof.

Economie artikelen