HomeNieuwsWelzijnNieuwe richtlijnen voor behoud historische stolpboerderijen

Nieuwe richtlijnen voor behoud historische stolpboerderijen

Het aantal kenmerkende stolpboerderijen in Noord-Holland neemt geleidelijk aan af.

De Eenhoorn


Dit is een groot verlies voor de identiteit van het Noord-Hollandse landschap waarvoor deze stolpen beeldbepalend zijn. Voor het behoud en de bescherming van dit unieke erfgoed heeft provincie Noord-Holland samen met 15 gemeenten richtlijnen ontwikkeld. 

Gedeputeerde Cultureel erfgoed Jelle Beemsterboer: “Voor veel mensen zijn de kenmerkende Noord-Hollandse Stolpboerderijen een onmiskenbaar onderdeel van ons erfgoed. Het laat ons zien waar we vandaan komen, en het vertelt het verhaal over de ontwikkeling van onze samenleving, de agrarische bedrijfsvoering en het landgebruik. Dankzij de nieuwe richtlijnen kunnen stolpboerderijen beter beschermd worden. Dit is belangrijk zodat deze rijke geschiedenis behouden blijft en we het kunnen doorgeven aan de volgende generaties.”

Waarderingskaart en richtlijnen

In Noord-Holland staan bijna 5.000 historische stolpboerderijen, van vóór 1966. Onderzoek in opdracht van de provincie toont aan dat de verschillen tussen gemeenten heel groot zijn als het gaat om behoud van deze waardevolle en karakteristieke boerderijen. De wens van veel gemeenten was daarom om gezamenlijk eenduidige richtlijnen te ontwikkelen, zodat zij meer mogelijkheden hebben om de stolpboerderijen beter te behouden. Bijvoorbeeld door ze een andere functie te geven en daarmee het hergebruik van stolpen aantrekkelijker te maken.

Eerder lanceerde de provincie een waarderingskaart, waarop te zien is waar de stolpen precies staan en welke daarvan waardevol zijn om te behouden. Een deel van dit bijzondere erfgoed is al beschermd als monument, maar voor het behoud van het grotere deel onbeschermde stolpen zijn nu de nieuwe richtlijnen ontwikkeld. De richtlijnen bestaan uit verschillende voorbeeldregels die gemeenten in hun omgevingsplan kunnen overnemen, zodat de karakteristieken van de stolpboerderij en het stolpenerf zoveel mogelijk behouden kunnen blijven bij ontwikkelingen in de toekomst.

De gezamenlijk opgestelde richtlijnen zijn opgenomen als bijlage van de Noord-Hollandse Waarderingskaart voor Stolpboerderijen. Meer informatie: Noord-Hollandse waarderingskaart voor stolpboerderijen

 

Welzijn artikelen