HomeNieuwsVeiligheidMinister: "Brandweer hoeft zich niet te haasten"

Minister: “Brandweer hoeft zich niet te haasten”

brandweer.jpg
Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) wil wettelijk vastleggen dat de brandweer maximaal achttien minuten de tijd krijgt om een brand te bereiken. De tijden mogen variëren, afhankelijk van hoe dunbevolkt het gebied is.

Dat schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer. Nu geldt er een niet-bindende ‘professionele norm’ van acht minuten die in zeventig procent van de gevallen niet wordt gehaald. Minister Ter Horst wil dat deze aanrijtijd blijft gelden voor ziekenhuizen en soortgelijke gebouwen. Brandweerlieden krijgen meer tijd om gebouwen waar de risico’s kleiner zijn, zoals een opslagloods op een afgelegen bedrijventerrein, te bereiken. De precieze normen voor aanrijtijden moeten de besturen van de afzonderlijke veiligheidsregio’s vaststellen.

De minister besloot de aanrijtijden wettelijk vast te leggen na verschijning van een rapport van de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid, waaruit blijkt dat de brandweer er langer over doet om bij een brand of ongeluk te komen dan vijftien jaar geleden. In veel gevallen duurt het tussen de twaalf en vijftien minuten voordat de brandweerlieden ter plaatse zijn. Dat komt vooral doordat brandweervrijwilligers steeds verder van de kazerne zijn gaan werken.

ZIE OOK:

Bron: rePublic

Veiligheid artikelen