HomeNieuwsMilieuMeer ruimte voor natuur op braakliggende bouwgrond

Meer ruimte voor natuur op braakliggende bouwgrond

GreenDeals
Braakliggende grond kan gemakkelijk worden gebruikt voor natuur dankzij de nieuwe regeling Tijdelijke Natuur. De regeling zorgt dat ongebruikte bouwgrond natuur kan worden zonder dat dit toekomstige bouwprojecten tegenhoudt.

40.000 hectare ongebruikt terrein

Staatssecretaris Dijksma: ‘Er ligt in Nederland zo’n 40.000 hectare ongebruikt terrein. Met deze regeling kan er tijdelijk natuur ontstaan op deze plekken, die anders kaal en onbenut zouden zijn. Dat is goed nieuws voor de natuur, en voor mensen die graag van de natuur genieten’.

Denk daarbij aan terreinen die:                        

  • volgens het bestemmingsplan een andere bestemming hebben, maar waarvan de bestemming voorlopig niet gerealiseerd wordt en;                              

  • terreinen waarvan nu al bekend is dat de bestemming zal gaan veranderen (er is een bestemmingswijziging aanstaande);                              

De eigenaar is bereid om in afwachting van de realisatie van de nieuwe bestemming het terrein braak te laten liggen, zodat spontane natuurontwikkeling kan plaatsvinden. Wel is voorwaarde dat het terrein minimaal één voortplantingsseizoen (maart tot en met september) beschikbaar is voor tijdelijke natuur. Het kan gaan om opgespoten haventerreinen, toekomstige industriegebieden, woningbouwlocaties. Incidenteel kan het ook gaan om vervallen industrieterreinen of andere terreinen diemlangdurig niet gebruikt worden voor de bestemming.

Een nieuw natuurterrein trekt dieren en planten aan die bijzonder goed gedijen bij een veranderend landschap. Ze verspreiden zich vervolgens vaak ook verder in de naaste omgeving. Wanneer er wordt gestart met de bouw wordt in samenwerking met een ecoloog gekeken wanneer en hoe het natuurgebied weer wordt opgeruimd.

Green Deals

Door het hele land zijn er inmiddels al 28 pilots gestart. Zo kon er bijvoorbeeld natuur ontstaan op een braakliggend terrein in de Eemshaven en op bouwgrond bij het Philips Health Care terrein in Best.

Met Green Deals geeft het kabinet ruimte aan vernieuwende initiatieven om duurzame economie te versnellen. Het ministerie van Economische Zaken tekende in 2011 de Green Deal met in totaal 12 partners waaronder De Vlinderstichting, de Port of Amsterdam en Groningen Seaports, om hiermee het ontstaan van tijdelijke natuur mogelijk te maken.

Milieu artikelen