HomeNieuwsMilieuMaak van je afval geen zwerfafval

Maak van je afval geen zwerfafval

Twiske
foto Stadspartij

Recreëren in eigen land is weer populair. De drukte bracht ook veel afval met zich mee. Daarom zijn de 5 recreatiegebieden van Recreatie Noord-Holland gezamenlijk een zwerfafvalcampagne gestart.

De onzekere zomerperiode door aangescherpte maatregelen zorgt voor velen opnieuw voor een vakantie in eigen land. Velen bezochten dan ook de recreatiegebieden. Ze ontdekten dat het op een zonnige dag heerlijk genieten is van water, strand, ligweides en terrassen. Een schoon recreatiegebied in de buurt lijkt zo vanzelfsprekend. Schoon zorgt voor optimaal genieten. Zonnen, voetballen of zwemmen met troep van anderen om je heen: dat wil niemand! Het is ook nog eens gevaarlijk en schadelijk voor dieren en planten. Iedereen kan eenvoudig meehelpen om een strandje, ligweide of wandelpad schoon te houden.

Maak van je afval geen zwerfafval!

Met een bewustwordingscampagne roep Recreatie Noord-Holland op om mee te helpen de gebieden zwerfafvalvrij te houden. Bij de entrees en op andere plaatsen in de gebieden staan banners met wisselende thema’s: spelen, zwemmen, picknicken, zonnen. In de speciale campagnefilm benoemt Ilse Zaal, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland en bestuurslid van een aantal recreatieschappen, het belang van schone recreatiegebieden en de gevolgen van zwerfafval op leefbaarheid en milieu. Boswachter Jelle de Bruijn laat zien hoe je eenvoudig je afval in verschillende bakken kan opruimen.

Promotie in het gebied

Tijdens warme zomerdagen trekt de Zwerfafvalkaravaan langs de verschillende recreatiegebieden. Het promoteam gaat met recreanten in gesprek over zwerfafval en biedt afvaltasjes aan. Ook de aanwezige ondernemers, waaronder horeca, haken aan op de campagne. Zo hoopt Recreatie Noord-Holland de bezoekers te motiveren afval te deponeren in de afvalbak.

Positieve campagne

Recreatie Noord-Holland voert op een positieve manier de zwerfafvalcampagne. Immers, mensen komen voor een fijne dag recreëren en daar past natuurlijk geen belerend vingertje bij. De nadruk ligt daarom op genieten in een schoon gebied, waar geen plaats is voor zwerfafval. ‘Genieten is fijner zonder rommel om je heen. Maak van je afval geen zwerfafval. Gooi je afval daarom in de afvalbak!’

5 recreatiegebieden doen mee aan de zwerfafvalcampagne:

Milieu artikelen