
De kaderbrief 2018-2021 is het uitgangspunt voor de begroting van de gemeente Purmerend die dit najaar word behandeld. Het is tevens de laatste van het huidige college. Het laat zien dat de ambities voor de stad – zoals verwoord in het coalitieakkoord – grotendeels zijn gehaald en dat er belangrijke ontwikkelingen in de steigers zijn gezet voor een nieuwe raadsperiode.
Wel laat het financieel meerjarenperspectief als gevolg van (onverwachte) bezuinigingen van het Rijk een lichte verslechtering zien. Het college is daarom voorzichtig met nieuwe plannen.
Kaderbrief 2018-2021 solide vertrekpunt voor nieuwe raadsperiode
De kaderbrief beschrijft de financiële positie van de gemeente en de uitgangspunten die van invloed zijn op de meerjarenbegroting die de gemeenteraad in november behandelt.
Ambities uit coalitieakkoord
Het college formuleerde in het coalitieakkoord 2014-2018 ‘Met vereende kracht’ verschillende ambities. Nu, het voorlaatste jaar van de periode, blijkt dat veel van deze ambities zijn gehaald. Zo is bijvoorbeeld de koers ‘van buiten naar binnen werken’ meer ingebed in het handelen van de gemeente, omdat de ambtelijke organisatie opnieuw is ingericht. Activiteiten worden daardoor met meer samenhang opgepakt, waarbij het uitgangspunt dat inwoners centraal staan, meer tot uiting komt. Denk aan de decentralisaties in het sociaal domein, doorontwikkeling van sociale wijkteams, de aanpak van eenzaamheid, openbaar vervoer voor ouderen, hét woondebat, verbetering afvalscheiding en de realisatie van woningen in de Kop van West en Klein Where.
Ook zette het college belangrijke ontwikkelingen voor de toekomst in de steigers. Zo zet Purmerend bijvoorbeeld in 2017 samen met Zaanstad het participatiebedrijf op en wordt hard gewerkt aan het project Purmerend 2040 wat voorkomt uit de behoefte van inwoners aan meer woningen. Uit de woondebatten blijkt dat Purmerenders graag in Purmerend blijven wonen en dat er dringend behoefte is aan meer woningen. Een versnelde ontwikkeling van de stad en woningbouw zijn daarom belangrijk. Hiervoor is een visie nodig waarin we beleid en concrete ontwikkelingen vorm kunnen geven. Op korte termijn gaat het om het creëren van draagvlak en intensivering van wonen in de bestaande stad. Daarbij zijn ook parkeer- en hoogbouwvraagstukken aan de orde. Voor de lange termijn gaat het om het bouwen aan de randen van de stad.