HomeNieuwsMilieuJacht op reuzenberenklauw en Japanse duizendknoop weer geopend!

Jacht op reuzenberenklauw en Japanse duizendknoop weer geopend!

reuzenberen klauwpnl
Net als op andere plekken in Nederland komen planten als de reuzenberenklauw
(foto) en de Japanse duizendknoop ook in Purmerend voor. Een serieus probleem. In 2017 is gemeente Purmerend gestart met de bestrijding, hier wordt nu een vervolg aan gegeven. Vanaf april laat de gemeente de planten bestrijden door een gespecialiseerd bedrijf. Maar hoe gebeurt dat? En waarom is het eigenlijk zo hard nodig?

Niels Konijn en Nick Johansson van de gemeente geven uitleg.

Hoe bestrijden jullie de reuzenberenklauw en Japanse duizendknoop?
Niels: “We huren hiervoor een gespecialiseerd bedrijf in. Zij doen namens ons de bestrijding. De planten worden plaatselijk uitgeroeid met een middel dat wettelijk is toegestaan. Als je er niet mee in aanraking komt, is het niet gevaarlijk. Het wordt heel selectief en van dichtbij toegepast op de plantjes zelf. Het verstuift verder niet. De medewerkers besprenkelen de planten met beleid en dragen ook verder geen masker of iets dergelijks.”
Waarom eigenlijk?
Nick: “De reuzenberenklauw levert een gevaar op voor de volksgezondheid van mens en (huis)dier. De plant bevat een waterachtige sap van chemicaliën die geactiveerd worden door zonlicht. Deze veroorzaken ernstige blaren en brandwonden wanneer ze in aanraking komen met je huid. Ik heb er foto’s van gezien en daar schrik je gewoon van. In je ogen wil je het al helemaal niet hebben. Als je dan niet tijdig in actie komt kun je er zelfs blind van worden.”
“Ze zien er ook echt wel een soort van gevaarlijk uit. De reuzenberenklauw kan in één seizoen tot vijf meter hoog worden en heeft grote, scherp getande bladeren. De plant bloeit van juni tot augustus met schermen vol witte bloemetjes in de top. Na de bloei sterft de plant af.”
En de Japanse duizendknoop (foto)… Nooit van gehoord!
duizendknooppnlNiels: “Komt hier ook veel minder voor. In tegenstelling tot de reuzenberenklauw vormt de Japanse duizendknoop geen directe risico voor de volksgezondheid, maar de plant veroorzaakt wel economische en maatschappelijke schade. De wortels kunnen schade toebrengen aan asfalt, funderingen, rioleringen en drainagebuizen. De wortels zijn zo sterk dat ze door beton heen groeien.”

foto’s: Purmerend.nl (verkleind)

Milieu artikelen