HomeNieuwsVeiligheidIllegale hennepteelt levensgevaarlijk

Illegale hennepteelt levensgevaarlijk


Illegale hennepplantages in woningen of bedrijfspanden. In Nederland is het een groeiend probleem en ook in Purmerend ontkomen we er niet aan. Sinds vorig jaar november zijn er in onze gemeente al 16 kwekerijen ontdekt en verwijderd. “Als je gepakt wordt, dan ziet het er slecht voor je uit”, stelt gemeentelijk handhaver Richard Tak. We schuiven aan voor een goed gesprek.
“Veel mensen denken dat het een makkelijke tak van sport is. Even snel bijverdienen”, vertelt Tak. “Ze zien vaak de gevaren niet, laat staan de voor hen ernstige gevolgen als ze gepakt worden.”
Wat voor mensen doen dit?
“Totaal verschillend. Soms gaat het om mensen die in luxe willen baden. Die denken het zo voor elkaar te krijgen. De andere keer betreft het inwoners die in financiële nood zitten en die er zo proberen uit te komen. Vaak raken ze er juist veel erger door in de problemen. De pakkans is groot. Het lijkt vooraf vaak mooier dan het is. Soms doen mensen het omdat ze gechanteerd worden. Vergis je niet, regelmatig gaan er criminele organisaties achter schuil.”
Wat als je verhuurder bent van een pand met een hennepplantage?
“Verhuurders willen we écht waarschuwen. Als verhuurder van een woning of bedrijfspand ben je namelijk verantwoordelijk voor wat er onder het dak van jouw eigendom gebeurt. Ook als je verder met de hennepkweek niks te maken hebt. Het is dus zaak dat je als eigenaar weet wie je huurders zijn en dat je vooraf goede afspraken maakt.  Controleer regelmatig, neem een inspectiebevoegdheid en neem ontbindende voorwaarden over criminele activiteiten en hennepkwekerijen op in het huurcontract.”
Wat zijn de gevolgen als je gepakt wordt?
“Die zijn enorm groot. Ik zou niemand aanraden een hennepplantage te beginnen. Je kan echt van een koude kermis thuiskomen en je problemen enorm vergroten.”
Hoezo?
“Heb je even? In het kort: verdachten worden sowieso strafrechtelijk vervolgd door het openbaar ministerie. De woning of het bedrijfspand wordt ontruimd. Het gaat hier om hoge kosten die in rekening worden gebracht bij de pandeigenaar of de overtreder. Verder komen instanties als Liander nog achter je aan, omdat stroom vaak lang illegaal afgetapt is geweest. Ze verwijderen de meter ook, tot de rekening is betaald. Hoe illegaal ook, je moet belasting betalen over je niet opgegeven inkomsten, dus ook de Belastingdienst komt achter je aan. Verder kan de politie allerlei zaken in beslag nemen en die ben je dan gewoon kwijt. Dit is nog maar een fractie van de problemen die je over je afroept.”
Wat als je een uitkering hebt?
“Die wordt dan stopgezet, dus dat houdt op. Bij een huurwoning kan de wooncorporatie besluiten het huurcontract te ontbinden. Dan sta je op straat. Verder kan er nog een boete van 12.000 euro worden opgelegd en kan de burgemeester besluiten de woning of het bedrijfspand voor een bepaalde periode volledig te sluiten.”
Waarom kan de burgemeester hiervoor kiezen?
“De burgemeester kan de keuze maken een woning of bedrijfspand voor bepaalde tijd te sluiten én te verzegelen. Je mag er dan niet in, ook als verhuurder niet, zelfs niet als het je eigen pand is. Doe je dat toch, dan pleeg je een strafbaar feit. Op het gebouw wordt bekend gemaakt waarom het is afgesloten en omwonenden worden per brief geïnformeerd over wat er aan de hand is. Een hennepplantage kan dan ontmanteld worden, maar het is ook belangrijk om de rust in een woonwijk te herstellen en herhaling te voorkomen. De burgemeester is nu voornemens acht panden te sluiten.”
Zijn hennepplantages gevaarlijk?
“Levensgevaarlijk. Erg veel woningbranden zijn gerelateerd aan hennepplantages. Voor een snelle groei zijn lampen met een hoog wattage nodig. Deze gloeilampen branden weken lang, dag en nacht. Omdat hoge energiekosten de winst drukken wordt de stroom vaak illegaal ‘getapt’. De wirwar van kabels en transformatoren levert gevaarlijke situaties op, omdat bij kortsluiting en oververhitting de stoppen niet doorslaan. Het is vaak houtje-touwtje aangesloten. Regelmatig zijn er ook nog gasflessen aanwezig. Zo is de kans op brand en ontploffing vrij groot. We nemen het daarom erg serieus.”
Link dus.
“Absoluut. Je zal maar in een rijtjeshuis wonen en je buren ondernemen deze fratsen. Brand slaat zo over. Dat geldt overigens ook voor bedrijfspanden. Laatst ontmantelden we een kantoorruimte waar 2.000 hennepplanten onder grote lampen stonden. Je zal er maar naast zitten met je bedrijf waar je keihard voor hebt gewerkt. Niet prettig.”
Is brand het voornaamste gevaar?
“Ja, maar dat niet alleen. De teelt en de handel van hennep zijn steeds vaker in handen van zware criminelen. Telers worden steeds vaker het slachtoffer van geweldsdelicten en ripdeals. Ze jatten onderling ook bij elkaar en daar wil je allemaal niet tussen zitten.”
Levert hennepteelt veel schade op aan een pand?
“Zeker. Door de hoge luchtvochtigheid en warmte die nodig zijn voor de teelt, ontstaat schimmelvorming en houtschimmel. Dan heb ik het nog niet over de gaten in muren, vloeren, gevels en daken die zijn gemaakt om alles aan te sluiten. De woning of het bedrijfspand daalt hierdoor fors in waarde en het kost veel geld om alles weer in een normale, bruikbare staat te krijgen.”
Wat kun je als inwoner doen als je denkt dat je buren hennep kweken?
“Direct contact opnemen met de politie via 0900-8844 of via ‘meld misdaad anoniem’ door te bellen met 0800-7000. We raden mensen aan dat ook echt te doen. Ook bij twijfel.”
Waar moet je als omwonende op letten? Hoe zie je dat ergens een plantage is?
“Het is niet altijd makkelijk te zien natuurlijk, maar dichtgeplakte ramen of heel fel licht tussen kieren is een indicatie. Vaak zie je ook beslagen ramen of kun je het simpelweg ruiken. Ook is er vaak sprake van bezoek van mensen met bouwmaterialen op rare tijdstippen. Trek bij twijfel echt gelijk aan de bel.”
Is het voorkomen van hennepplantages een speerpunt van de gemeente?
“Zeker, maar niet alleen van de gemeente. We werken hierin nauw en goed samen met de politie, brandweer, corporaties en nutsbedrijven. We hebben hierover afspraken gemaakt die zijn vastgelegd in het hennepconvenant. Het doel? Hennepteelt tegengaan en de veiligheid in de gemeente waarborgen.”
Wil je nog iets kwijt?
“Mocht je plannen hebben, denk nog eens goed na. Het lijkt vaak mooier dan het is, maar je kunt jezelf vreselijk in de nesten werken. Nog los van de gevaren die je creëert voor je omgeving. Als je het doet, omdat je in financiële nood zit, trek dan aan de bel bij de gemeente. Er zijn vaak andere mogelijkheden. Echt, hierdoor raak je vaak alleen maar dieper in de ellende.”
Waar kunnen mensen nog meer informatie vinden over dit onderwerp?
“Ik raad mensen aan eens te kijken op www.stophennepteelt.nl.”

Veiligheid artikelen