HomeNieuwsMilieuHelpt u de egel ook een handje?

Helpt u de egel ook een handje?

Egel foto Stadspartij


Voor u het weet is het weer voorjaar; de bomen krijgen dan hun blad weer terug en veel dieren ontwaken uit hun winterslaap. Ook de egel laat zich weer zien. Toch kan het zijn dat u dit beestje steeds minder vaak ziet; het gaat namelijk niet goed met de egel.

In 10 jaar tijd is 50% van alle egels in Nederland verdwenen. Dit komt onder andere door het verkeer, het gebruik van pesticiden en de slechte verbinding van groen in de stad. Helpt u ook mee om de egel de ruimte te geven die ze nodig hebben? Maak dan uw tuin egelvriendelijk! Hieronder zetten wij een aantal tips op een rijtje.

De egelsnelweg: een doorgang voor de egel

Wist u dat een egel ’s nachts kilometers lang wandelt? Ze zijn dan op zoek naar voedsel of een partner. Daarom is een egel het meeste geholpen door een doorgang te creëren in uw tuin. Dichte hekken en schuttingen zijn namelijk een groot obstakel waardoor egels vaak een gevaarlijke weg over moeten steken om verder te komen. Een gat van slechts 13×13 cm in uw schutting is al genoeg om te voorkomen dat een egel verkeersslachtoffer wordt. Een omheining van struiken of heggen is natuurlijk nog beter! Als meerdere tuinbezitters dit doen, ontstaat er een ‘egelsnelweg’, waarlangs de egel zich veilig kan verplaatsen.

Creëer nest- en schuilplaatsen

Egels zijn gek op een beschutte omgeving en maken hier graag een nestje. Een tuin met bladeren, composthopen, takken en boomstroken is ideaal voor de egel. U kunt bijvoorbeeld een hoekje in uw tuin uitkiezen waar u bladafval laat liggen om de egel de ruimte te geven om te schuilen. Ook kan het (laten) maken van een egelhuisje uitkomst bieden.

Aan het werk in de tuin? Doe de egelcheck

Gaat u na de winter weer aan de slag in de tuin? Doe dan eerst een korte controle of er geen egels verstopt zitten. U vindt ze bijvoorbeeld in de beplanting, onder bladeren of rondom boomstronken. Ook willen egels nog wel eens op avontuur gaan in schuren en kassen. Wacht het liefste met het omspitten van begroeide delen tot na de winterslaap. Dit is meestal rond eind maart/begin april.

Egels (bij)voeren

Omdat egels steeds meer problemen hebben met het vinden van voedsel, kunt u ze eventueel bijvoeren. Belangrijk om te weten: egels kunnen geen melk verdragen! Geef ze dus geen melk, maar liever kattenvoer (droog of nat) en een schaaltje water. Wilt u voorkomen dat andere dieren er met het voer vandoor gaan, dan kunt u eventueel een egelvoerstation maken. Hierover leest u meer op de website van de Egelwerkgroep.

Laat de egel niet verdrinken

Heeft u een vijver of zwembad in de tuin, of heeft u een tuin met toegang tot water? Maak deze dan egelvriendelijk en zorg ervoor dat de egel eruit kan klimmen. Egels zijn goede zwemmers, maar zijn vaak niet in staat om een (hoge) oever op te klimmen waardoor een egel kan verdrinken.  Een houten trappetje, schuin in het water, is al genoeg.

Houd uw tuin pesticiden-vrij

Het gebruik van pesticiden zorgt ervoor dat de egel steeds minder voedsel kan vinden. Een egel leeft op kevers, regenwormen, spinnen, slakken, duizendpoten en rupsen. Pesticiden zorgen voor insectensterfte, en soms eten egels zelfs vergiftigde insecten waardoor ze zelf ook sterven. Stop daarom met het gebruik van pesticiden in uw tuin en maak in plaats daarvan uw tuin egelvriendelijk, dan ruimen de egels ongewenste insecten voor u op!

Milieu artikelen