HomeNieuwsRuimtelijke Ordening‘Drechtje’ duikt op tijdens archeologie Westfrisiaweg

‘Drechtje’ duikt op tijdens archeologie Westfrisiaweg


Tijdens een archeologische opgraving voor de Westfrisiaweg is in de omgeving van Westwoud een bijzondere vondst gedaan: de resten van een jonge vrouw uit de Bronstijd. Het skelet van ‘Drechtje’ is ruim 3.000 jaar oud, maar nog goed in tact. Een unieke vondst, zeker omdat Drechtje slechts zo’n 30 centimeter diep begraven lag.

Het lichaam van Drechtje werd gevonden in de structuur van een oude grafheuvel. Hierin werden vermoedelijk meerdere personen begraven in de Bronstijd. Het skelet van Drechtje is tot op heden het enige lichaam dat is teruggevonden. Liggend op haar rug, met de handen voor de borst gevouwen is zij begraven. Drechtje was vermoedelijk zo’n 20-25 jaar oud, 160 centimeter lang en had schoenmaat 36. 

Intact
Wegens ruilverkaveling en vanwege agrarische activiteiten is er in het gebied waar Drechtje lag heel veel (af-)gegraven en in de grond gewerkt. Daarom is het uniek dat het skelet nog zo goed intact is. Zeker omdat zij op slechts zo’n 30 tot 40 centimeter diepte begraven lag. Dit komt door goede conserveringsomstandigheden, zoals de kalkrijke bodem.

Huis van Hilde
Het skelet van Drechtje wordt in het geheel gelicht en meegenomen voor verder onderzoek. Archeologen doen onder andere DNA-onderzoek, waardoor meer duidelijk wordt over het leven van Drechtje in de Bronstijd. Na dit onderzoek ‘verhuist’ Drechtje naar Huis van Hilde, het archeologisch centrum van de provincie Noord-Holland. De archeologische vindplaats is momenteel niet toegankelijk voor publiek.

Archeologisch onderzoek Westfrisiaweg
Voordat het daadwerkelijke werk aan de N23 Westfrisiaweg begint, vindt onder andere archeologisch onderzoek plaats. Hiermee zorgt de provincie Noord-Holland dat er geen belangrijk archeologisch materiaal verloren gaat tijdens de werkzaamheden. Het archeologisch onderzoek rondom het (toekomstig) tracé van de N23 Westfrisiaweg loopt nog tot juni 2015.

Europees topgebied voor Bronstijd
West-Friesland is internationaal bekend vanwege de vele honderden hoogwaardige vindplaatsen uit de Bronstijd. Momenteel voert de Universiteit van Leiden een groot onderzoeksproject uit naar deze periode in West-Friesland, waarbij oude gegevens worden gecombineerd met nieuwe vondsten en inzichten.

Ruimtelijke Ordening artikelen